Започна онлайн гласуването по Програмата „София избира ЗЕЛЕНОТО“

От днес, 14 февруари, започна онлайн гласуването по Програмата на Столична община „София избира ЗЕЛЕНОТО“, съобщи заместник-кметът по дигитализация Генчо Керезов и координаторът на Програма „София избира ЗЕЛЕНОТО“ – Елица Панайотова.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях след гласуване. Тази година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.

"Подадените проекти от гражданите са в сфери като създаване на нови паркове, засаждане на дървета, устойчивото управление на отпадъците, рециклиране на отпадъците, озеленяване на спирки, създаване на кътове за отдих" – съобщи Елица Панайотова – координатор на Програма „Зелена София".

Гражданите имат възможност да гласуват само за един проект и само по веднъж. Събралите най-много гласове проекти, които влизат в определения общ бюджет, ще пристъпят към последващ етап на реализация.

Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на гражданите, в рамките на бюджета от 1 млн. лв., ще бъдат включени в Капиталовата програма на София за 2022 година. Панайотова поясни, че, ако на първо място е идеята с бюджет от 1 млн. лв., ще бъде реализирана само тя, ако сборът от бюджетите на първите три проекта е до 1 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов припомни, че "София избира ЗЕЛЕНОТО" започна през миналата година по идея на кмета на София, като проектът, който спечели, внесе сериозна промяна в училищната среда, тъй като по него вече са обновени тоалетните в 28 училища в столицата.

Гражданите гласуват на интернет страницата на Столичната община, където има информация за всички 37 проекта, които участват в надпреварата. На страницата има бутон "гласувай", оцветен в зелено, следва въвеждане на телефонен номер, на който се получава есемес с код, който трябва да се въведе на сайта, за да бъде гласът валиден. Изисква се и геолокация, за да е сигурно, че гласуването става от София, като може да се гласува само веднъж.

 

14.02.2022