Валидираха пощенска марка "София – Европейска столица на спорта"

Над 30 000 са участвали в спортни събития в София от началото на годината до сега

"От началото на годината над 30 хиляди души са взели участие в различни спортни инициативи, които са се провели в София". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на валидиране на пощенска марка "София – Европейска столица на спорта". София бе домакин на семеен празник на Витоша, Европейска купа по фигурно пързаляне, Балканиада по лека атлетика и други. През март София ще посрещне престижното Световно първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки. Впечатляващо е, че на Зимната олимпиада в Пьонг Чанг няколко от медалистите от световното юношеско първенство в София през 2014 година се борят за отличията. През март София ще бъде домакин и на международен турнир по таекуондо, тенис на маса – градско първенство, на международен баскетболен турнир за девойки "Ваня Войнова", велошествие "Карам велосипед" и др.

София ще бъде домакин и на Световното първенство по художествена гимнастика, Световното първенство по волейбол за мъже, Световна купа и финали на Гран при по таекуондо. Събития, които ще съберат на едно място професионалните спортисти и любителите.

Пощенска марка, посветена на инициативата "София – Европейска столица на спорта", бе валидирана в Музея за история на София. На изданието е изобразена Статуята на София, а до един от най-ярките символи на града е стилизирана група на бягащи атлети. Цветовете са в преобладаващо синьо, в различни нюанси, подобно на използваните в бранда на кампанията.

Първи печат и подпис положиха кметът на града Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

На церемонията присъстваха олимпийските шампиони и медалисти Таня Богомилова, Ваня Гешева, Йорданка Благоева, Евгения Раданова и други спортни легенди, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов и зам.-кметът Дончо Барбалов, общински съветници, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки, представители на Министерството на младежта и спорта, на Спортна София и на дирекция ПИСТ към Столична община, проф. Татяна Янчева – зам.-ректор на НСА, Марияна Стоилова от РУО.

Художник на марката е графичният дизайнер Валентин Щинков, тя е с размер 50/25 мм, с номинална стойност 1.50 лв., офсетно отпечатана с гребеновидна перфорация върху бяла хартия с тираж 11 000 броя.

Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000 София за 3 работни дни, считано от датата на пускане на марката в употреба.

Фотограф: Гео Калев

20.02.2018