Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

402 000 лв. ще отпусне Общинският приватизационен фонд

 

Със средства в размер на 402 000 лева от Общинския приватизационен фонд се предвижда да бъде възстановена емблематичната къща на Райна Княгиня в София. След спасяването на къщата на поета Пейо Яворов общината ще запази още една сграда с историческа стойност.

„По указания на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова мотивирахме спешната необходимост да бъдат осигурени общински средства за ремонта на къщата на видната българка, възрожденски деец и символ на революционните борби. Райна Попгеоргиева е един от първите дипломирани акушери в българската история и основател на акушерското дело в София. Именно в тази и значима обществена роля смятаме да представим бележитата българка в ремонтираната къща, която ще се превърне във филиал на Музея за история на София (РИМ – София), каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

За ремонта на къщата, намираща се на улица „Софроний Врачански“ 119, бяха предвидени пари още миналата година от дарител, който обаче не успя да предостави сумата заради пандемията от Covid-19.

Къщата, в която Райна Княгиня е живяла, докато е била акушерка в София, е обявена за паметник на културата от местно значение. Към момента за възстановяване на сградата има одобрени проекти, както и разрешение от Министерството на културата и НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности.

Докладът ще бъде гласуван на предстоящото заседание на Общинския съвет в четвъртък, 18 март.

За възстановяването на сградата на ул. "Софроний Врачански" 119 има количествено-стойностна сметка за строително-монтажните дейности, одобрени проекти по част "Архитектурна" и "Конструктивна", заповед от Министерство на културата за разрешаване ремонта, становище от НИНКН и разрешение за строеж, както и пълна строителна документация.

17.03.2021