В конкурса на "Дарик радио" София спечели категория „Жизнен град“

София спечели категория „Жизнен град“ в конкурса на "Дарик радио". София е градът в България с най-нисък отрицателен прираст на населението – минус 1,7 % на 1000 души от населението според данните на Националния статистически институт (НСИ) за 2019 г. Наградата получи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, а тя ѝ беше връчена от Марияна Николова – заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма.

Въпреки пандемията София продължава да привлича млади и активни хора. Според данните на НСИ за 2019 г. София е вторият град с най-висок механичен прираст на населението с прираст от 3 230 души след Кърджали, където прирастът е 5888 души.

София е градът с най-добър достъп до здравеопазване в България, тъй като тук са съсредоточени най-много от националните и университетските болници и градът има и добра мрежа от общински болници.

Градският живот в столицата е силен и разнообразен през всички сезони.

Дългосрочният тренд на София е да привлича все повече чуждестранни туристи, включително благодарение на развитието на нискотарифните компании и онлайн платформите за краткосрочни наеми.

"София е привлекателен град за много млади хора и това прави града жизнен. Тук те намират добра работа, образование, здравеопазване и богат културен живот. Най-важното за един млад човек е работата. Развитието на икономиката на града за нас е приоритет." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ: „През предходните 10 години имахме непрекъснат ръст на туристи. За 2019 година 3,5% повече от предходната година, но за съжаление влязохме в тази година. Нашата цел и задача беше да подкрепим бизнеса, защото това е един от най-пострадалите бизнеси в нашия град. Според нея дума за 2020 година е „COVID-19”. Тази ситуация ни показа нещо, което бяхме забравили – че трябва да сме заедно, за да се справим”, каза още Фандъкова.

21.12.2020