Столичната общинска агенция за инвестиции с нова услуга в подкрепа на бизнеса в София

 

Кметът Йорданка Фандъкова връчи първата „зелена карта“ за инвеститор в София

 

„Зелена карта за административно обслужване“ се нарича новата услуга, която СОАПИ ще предоставя на инвеститорите в София от 2022 г. Основната цел е да се оказва съдействие за индивидуално административно обслужване на територията на Столична община на инвеститори, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, и на такива, които не са, но отговарят на условията. Специален акцент се поставя и върху стартиращите иновативни предприятия, за които не са предвидени общи насърчителни мерки в нормативната уредба. С издаването на „зелена карта“ за стартиращи компании СОАПИ поставя стартъпите редом до стратегическите инвеститори в София.

Първите четири „зелени карти“ бяха връчени от столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Общата инвестиция на компаниите е в размер на 65 млн. лв.

„В тежките година на пандемия и на много кризи София продължава да запазва своята конкурентоспособност и това се дължи на бизнеса – както на стратегическите компании, така и на стартиращите. Точно стартиращите иновативни компании създават екосистемите в града ни, запазват младите хора в нашия град и за нас е много важно да ги подкрепяме“ – каза кметът Фандъкова, която връчи сертификатите за „зелена карта“ на „София Мед“ АД и на стартръпа „Елка.бг“.

"Общинската агенция за инвестиции, която реформирахме преди няколко години, създаде този нов инструмент като „бърза писта“ за обслужване на инвеститори" – заяви също столичният кмет.

„Високо ценим протегнатата ръка от администрацията, за всеки бизнес е важно да има предвидимост и подкрепа“ – каза финансовият директор на „София Мед“ Сергей Влайков. Компанията е производител на широка гама валцовани и пресовани продукти от мед и медни сплави с голямо приложение в редица индустрии и в строителството. За „София Мед“ предстои нов инвестиционен проект за 20 млн. евро, като голяма част от тях ще бъдат вложени в разширяване на производството в сферата на т.нар. "зелени решения".

„Елка.бг“ е платформа за сравнение на цените на електроенергията, което позволява на клиентите да избират доставчика си и да пестят пари. По думите на един от основателите на стартъпа Кремена Стоянова – подкрепата за проекта в началото му е изключително важна. „Вярвам, че заедно и с такива инициативи можем да направим една изключително сложна и важна тема по-разбираема за всички потребители“ – заяви г-жа Стоянова.

„Инвеститорите, бизнесът имат нужда от две неща – правна сигурност и предвидимост. Такъв е смисълът и на „зелената карта“, заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при връчването на сертификатите на „Кей Био Индъстри България“ ЕООД, които ще създадат високотехнологичния индустриален парк „Хемус“ в район „Кремиковци“, и на стартъпа „Дексикон“ ООД, които предлагат цялостно интегрирано решение за дигитализация в помощ на малкия и средния бизнес.

„Нашият екип вярва, че това е правилният път, и с помощта на държавата, Столична община и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции можем да превърнем София в едно привлекателно място за стартиращи бизнеси и в привлекателно място за живеене“ – заяви от Меглена Тушева от „Кей Био Индъстри България“. Цвятко Събев от „Дексикон“ съобщи, че плановете на стартъпа са догодина да привлекат още 2 млн. евро капитал.

"Дексикон" е млада компания на по-малко от година, в момента екосистемата се развива доста добре, получихме 200 000 евро първоначална инвестиция и смятаме догодина да привлечем още 2 млн. евро капитал. Младата компания до момента вече е получила инвестиция в размер на 200 000 евро.

„Пандемичната ситуация доведе до спад в икономиката на страната, но в София бизнесът продължава да инвестира и ние регистрираме макар и малък икономически растеж“ – заяви при връчването на първите „зелени карти“ председателят на Надзорния съвет на СОАПИ Николай Стойнев. Изпълнителният директор на агенцията д-р Мария Христова припомни, че още от създаването си Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции работи в подкрепа на бизнеса както с информация, така и с индивидуално административно обслужване и помощ за решаване на конкретни казуси.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

08.02.2022