Столичната община започна принудителното премахване на незаконните постройки на „Веселото село“ в "Борисовата градина"

След разчистването им още 7,5 дка ще станат част от парка

"Днес започнахме принудителното премахване на незаконните постройки на „Веселото село“ в "Борисовата градина". След разчистването им още 7,5 дка ще станат част от парка." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Заповедта за премахването на незаконните постройки беше издадена през 2018 г. и очаквано беше обжалвана от фирмата, която ги е изградила. Преминахме през две съдебни инстанции и през май тази година Върховният административен съд потвърди премахването" – посочи също кметът.

"Благодарение на администрацията на община Пловдив успяхме да връчим на фирмата заповедта за доброволно изпълнение, с което започва да тече срокът за премахване. След като и той не беше спазен, преминахме към принудително премахване" – каза и главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Кметът Фандъкова заяви, че всички направени разходи ще бъдат предявени на фирмата.

По думите на Фандъкова "това е вторият терен от "Борисовата градина", който освобождаваме в последния месец. Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков довършва премахването на оградата при къпалнята „Мария-Луиза“, с което върнахме към парка 12 дка.

"Главният архитект на София арх. Здравков продължава с актовете за незаконните обекти на терена на автокъща „Капитолия“. Изпълняват се исканията на съда и разширяваме обема на действията си, като към незаконно поставените навеси присъединяваме оградите и пристройките" – посочи също столичният кмет.

Фотограф: Аделина Ангелова

28.10.2022