Столична община създава втори археологически парк около разкрития Късноантичен мавзолей

Втори археологически парк на мястото на малко известния Късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото.

По откритите предмети и направени археологически проучвания археолозите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият Мавзолей на Лозенския хълм – днес част от столичния район "Лозенец" и съвсем близо до центъра на града. Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.

Днес археологическите проучвания и работата на терен провери кметът на София Йорданка Фандъкова, по чието настояване започна разкриването на културно-историческото наследство на мястото. Работата по проекта се ръководи от екипа на заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов.

"Това, което знаем от дистанцията на днешното време, е, че Лозенският хълм е бил обитаван в Късната античност – втората половина на IV век" – каза Чобанов.

Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София.

Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип „диатрета“ от втората половина на ІV в. Тя е също луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигуралнорастителен фриз в кобалтовосин цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис.

Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей – София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит в италианския град Равена. Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

В проекта е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Ще бъде оформено пространство тип "беседка" за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

13.04.2021