Столичната община подписа меморандум за сътрудничество с административната столица на Южна Корея – Седжонг

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с кмета на Седжонг Минхо Чой. В присъствието на официална делегация, водена от кмета на Седжонг и посланика на Южна Корея Н. Пр. Ли Хо-шик, двата града се споразумяха за партньорство в различни области от градското управление и развитие.

„За нас е удоволствие, че успешната ни съвместна работа досега доведе до подписването на меморандума. Седжонг стана един от ключовите примери в цяла Азия за модерно изграждане на град с дългосрочна визия в дигитализацията и приложението на нови технологии за „умен град от кота 0“. Опитът им е впечатляващ и се радвам, че имаме възможност да се запознаем с успешни примери, които да пренесем тук. Щастливи сме, че иновативните ни политики в областта на трансформацията на столичния транспорт, събирането и обработката на градски данни, дигиталния двойник на града са теми, по които двата града ще си партнират усилено и занапред“ – каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Дългосрочната колаборация със София е приоритет за Седжонг и Южна Корея. Във ваше лице виждаме перспективен съюзник в сферите на умен град, бизнес и икономическо развитие, мобилност, градско планиране и други. Имате впечатляваща стартъп- и бизнес екосистема в София, която си партнира по глобално разпознаваем начин. Развълнуван съм за всичко ново, което можем да реализираме заедно“ – сподели кметът на Седжонг Минхо Чой. „Бих се радвал и във ваша чест да направим градинка в Седжонг на името на град София, в която да засадим български рози. Розовото масло е символ на просперитет и статут за корейците и за нас ще бъде чест да почетем успешната ни работа именно по този начин“ – допълни кметът на Седжонг.

„Подписването на меморандума е в продължение на участието в Програмата за Международно градско и регионално сътрудничество IURC (International Urban and Regional Cooperation) на Европейската комисия. Като част от нея започнахме партньорство със Седжонг, Южна Корея. Тази част на света е добре позната с високотехнологичния си сектор и иновационен потенциал от десетилетия и за нас е истинска привилегия, че се преборихме за партньорство. 25 европейски града си партнират с външни за Съюза водещи градове да обменят опит, технологии и добри практики в създаването на политики по темите на климатична неутралност, умен град, технологичен трансфер и ефективно градско развитие. София – Седжонг са сред водещите двойки по проекта, като вчера в Брюксел имахме възможността съвместно да представим прогреса си по някои от темите, по които напреднахме към момента: зелен преход за домакинствата, насърчаване на стартъп екосистемите, умна мобилност, политики за иновации. Разпознаването на успеха им пред Еврокомисията и подписването на меморандума отключва огромен капацитет от нови възможности за тристранната колаборация София – Седжонг – Европейски съюз“ – сподели Генчо Керезов, зам.-кмет по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столична община.

От 2023 се очаква държави, споделящи европейските ценности, да станат асоциирани членове на Съюза по Програма "Хоризонт". Това означава, че ще могат да участват съвместно с европейски съюзници за общо осъществяване на европейски проекти. Южна Корея е сред приоритетните такива. Ще се позволи ускорено внасяне в Европа на технологии от трети страни и ще улесни достъпът до нови пазари за европейските компании, с което конкурентоспособността на Европейския съюз ще успее още по-добре да отговори на предизвикателствата на бъдещия свят.

Програмата за международно сътрудничество на ЕС се превърна в най-голямата градска програма (City to city) за сътрудничество, включваща 165 града от ЕС и извън страните от ЕС в Северна и Южна Америка, Карибите (LAC), Азия и Южна Азия. IURC е пример за начина, по който местните и регионалните власти могат по-ефективно да постигнат целите си в партньорство с ключовите заинтересовани страни, включително научни изследвания, бизнес и гражданско общество.

   

09.11.2022