Столична община подписа договор с МРРБ за ремонт на Общински културен институт „Средец“

 

Столична община ще обнови Общински културен институт „Средец“ със средства по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на ОКИ „Средец“, район „Оборище“. Това съобщи зам.-кметът по направление “Европейски политики, международна дейност и туризъм"  на Столична община Ирина Савина.

Проектът за ОКИ „Средец“ предвижда основен ремонт и реконструкция на сградата и помещенията в нея. В рамките на ремонта ще се изгради рампа за хора с увреждания и ще се обособят паркоместа за тях. Ще се изградят вертикални платформи, осигуряващи достъп на хората с увреждания до всеки етаж. Предвидени са: репетиционна зала за 70 души и многофункционална зала за 60 души, както и обслужващи помещения към тях.

На първия етаж е предвидено изграждане на информационен център, а на втория – многофункционална зала за изпълнителски изкуства и репетиции за около 50 души. На третия етаж са предвидени пет репетиционни зали, две от които за изпълнителски изкуства за по 20 души,  многофункционална зала за 45 души, предназначена за семинари, лекции, презентации и др. и разполагане на административната зона.

Проектът е в размер на 9 969 334,67 лв. От тях 4 000 000 лв. са безвъзмездна финансова помощ, 5 369 334,67 лв. – собствен принос от бюджета на Столична община и 600 000 лв. – финансов инструмент – заем от ДЗЗД „Фонд устойчиви градове“.

Срокът на изпълнение на проекта e до 31.12.2023 г.

Инвестициите в развитието и обновяването на културната инфраструктура в София са приоритет за Столичната община.

 

02.03.2022