Столичната община и МРРБ ще работят заедно за успешното завършване на проектите за ремонт на централна градска част

 

Фандъкова гарантира, че на 10 ноември Общинският съвет ще разгледа искането на МРРБ за предоставяне на общински терен за изграждане на Национална детска болница

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков проведоха работна среща, на която обсъдиха изпълнението на проектите за обновяване на зоните около катедралата "Ал. Невски", пл. „Народно събрание“, ул. „Шишман“ и ул. „6 септември“. Те се договориха екипите на общината и министерството да работят съвместно за успешното приключване на двата европейски проекта.

„До края на седмицата Столична община ще внесе документите за удължаване с 6 месеца на срока по Оперативна програма „Региони в растеж“ на проекта за обновяване на централната градска част“. Това заяви кметът Фандъкова по време на срещата с министър Шишков. До 11 ноември Столичната община ще предостави както документацията, така и отговори по всички поставени въпроси по назначената проверка от МРРБ.  Министър Шишков заяви, че неговото желание е да съдейства за успешното изпълнение на европейския проект до септември 2023 г.

Кметът Фандъкова заяви, че в най-кратки срокове Столичната община ще внесе всички документи за верификация на средства по извършените до момента ремонтни дейности по ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Солунска“. Заради прекратяването на договорите с предишния изпълнител Столичната община беше спряла процеса по разплащане. Кметът на София информира министър Шишков и за напредъка по проекта за рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, който също се изпълнява с европейски средства. Предстои внасянето на строителната документация за приемането на първия етап от трасето от Държавна приемателна комисия. „Изпълнителят се забави с първия етап, за което ще бъде санкциониран. Преди дни те заявиха готовност да продължат работата по втория етап към „Княжево“ при осигурената от министерството индексация от 15%" – обясни Фандъкова.

„Изграждането на Национална детска болница е изключително важна задача както за децата на София, така и за цяла България. Разговарях с кмета на район „Овча купел“ и организирах в максимално кратки срокове внасянето на доклад, с който да предоставим на държавата общинския терен, който попада в обхвата на избраните от министерствата на здравеопазването и регионалното развитие терени на детската болница. По мое настояване предоставянето на терена за болницата ще бъде разгледано от общинските съветници на заседанието им в четвъртък, 10 ноември“ – заяви Йорданка Фандъкова. 

Министър Шишков заяви, че в неговите приоритети е и старта на процедурите по изграждане на "Софийския околовръстен път" от бул. „България“ до връзката с магистрала „Струма“ при „Люлин“. Изграждането на участъка ще обезпечи допълнително транспортния достъп до терена за Национална детска болница в район „Овча купел“.  "Софийският околовръстен път" се изгражда от Агенция пътна инфраструктура, като ангажимента на Столичната община е градоустройственото и проектно обезпечаване на трасето. През следващата седмица министър Шишков и главният архитект на Столична община арх. Здравков ще направят преглед на изготвените до момента проекти.

08.11.2022