Софийското метро с награда от Националния конкурс "Сграда на годината"

Три метростанции от новия лъч на метрото бяха отличени в 20-то издание на Националния конкурс "Сграда на годината". Голямата награда получи екипът, работил по проектирането и изграждането на  метростанция „Овча купел“, а с двете специални награди бяха отличени екипите, работили по метростанциите  „Мизия“ и „ Горна баня“.

„За мен като кмет на града една от най- важните задачи е строителството на метрото да не спира, защото това е не само най-успешният транспортен проект, но и екологичен, зелен проект." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при получаването на наградата и припомни, че към момента с трите линии метрото спестява 79 хиляди тона вредни емисии годишно. 

„Метрото променя града, променя районите през които минава, и ние ще продължим да работим въпреки трудностите“ – каза още Фандъкова и посочи, че общината е дала „зелена светлина“ за разширението на метрото към "Левски Г".  Участъкът е с дължина 3 км и 3 метростанции. Строителните дейности предстои да започнат в началото на 2022 година. Столичният кмет благодари за подкрепата и доверието на  ЕК, ЕИБ и правителствата, осигурили съфинансирането на третия лъч, но припомни, че финансирането се защитава с много работа и добре подготвени проекти.

Кметът Йорданка Фандъкова  поздрави и екипа на “Градът медия груп” и нейния основател  Венета Кръстева за утвърждаването на форума „Сграда на годината“, както и за усилията им да представят и подкрепят работата на проектантите и строителите. 

„Нашият град се променя благодарение на вас, на вашия талант и усилия“ – каза кметът за номинираните в конкурса архитекти и строители.

 

16.12.2021