София заема 9. място по благоприятност на бизнес средата и 4. място по ефективност на разходите

Малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката в София

"Безспорен факт е, че малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката в София: 97,7% от всички фирми в София са малки и средни предприятия. Те генерират 70% от производството на града, а 63% от заетите в София работят в този сектор." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с представители на бизнеса, организирана от списание и клуб "Бизнес лейди", с председател Мила Захариева. На срещата презентация направи директорът на Общинската агенция за инвестиции Владимир Данаилов.

Фандъкова посочи, че тези резултати са признание за добрия бизнес климат в града и последователната работа в посока подобряване на условията за започване и развитие на бизнес.

"През 2019 г. София влезе в класациите на FDi Intelligence Unit  Световни градове на бъдещето като заема 9. място по  благоприятност на бизнес средата и 4. място по ефективност на разходите" – каза също Фандъкова.

Малките и средни предприятия са едни от главните източници на работни места и икономически растеж.

Това е и една от причините Столичната община да е първата в страната със своя собствена агенция за приватизация и инвестиции.

Ние стимулираме иновациите и подкрепяме усилията на стартъпите и МСП да се състезават на международно ниво, помагайки им да се възползват максимално от различните финансови грантове и инструменти.

През 2019 г. се реализира и Програмата на СО за подпомагане на стартиращи предприемачи "Акселератор Стартъп София". Общинската агенция за инвестиции подпомага бизнеса с информация, с контакти с други градове и финансови инструменти. Една от най-успешните програми е Сity-to-city, по която са развити сътрудничества с други европейски градове като Виена и Лондон.

 

 

28.11.2019