София се присъедини към Мрежата на Балканските градове В40

София, заедно с още 9 български градове – Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян,  Карлово, Сливен, Карнобат, Бургас и Раковски – се присъединиха към Мрежата на Балканските градове В40. Събитието бе организирано от НСОРБ. 

„Инициативата ще помогне за задълбочаване на връзките на градовете във всички сектори, в икономиката, културата, образованието, местната демокрация, но и ще работи за решаване на глобални предизвикателства като изменението в климата, включването на зелените политики, дигиталната трансформация и местната демокрация  като част от устойчивото управление на градовете. 

Днес повече от всякога съзнаваме, че отговорността пред местните общности е и отговорност към региона и намирането на работещи решения, а  чрез общите зелени политики – търсенето и споделянето на нови технологии и включването на гражданите. Мрежата на балканските градове ще даде по-добра визия както за целия регион, така и на всеки един град поотделно“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на срещата.

 „Проблемите, дължащи се на изменението на климата, показват, че има нужда от трансформация, която да е съвместима с природата и устойчива на климатичните промени. За съжаление, климатичните промени не познават национални граници и различни идентичности. Истината е, че нашите градове са едновременно и причинители и потърпевши от климатичната  криза. Всеки от нас, който е отговорен за екологичната безопасност на нашите съграждани, трябва да предприеме трансформиращи и постоянни стъпки в областта на околната среда. Вярвам, че с ваше участие Мрежата В40 ще стане много по-силна и възможностите за регионално сътрудничество ще се развият в името на благополучието, спокойствието и сигурността на живеещите в нашите градове“ – каза кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято инициатива е създадена Мрежата на балканските градове В40.

На събитието присъстваха още кметът на Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов, кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Димитровград Иво Димов, кметът на Троян Донка Михайлова, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на Карнобат Георги Димитров и кметът на Сливен Стефан Радев, както и Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ.

Мрежата на балканските градове В40 е създадена на форум, състоял се в Истанбул на 29 – 30 ноември 2021 година, а нейни учредители са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен.

Амбицията на организацията е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа, а фокус в работата ѝ са проблемите на околната среда и климата, дигиталната трансформация и развитието на партньорство между градове в областта на икономиката и културата.  През месец декември 2021 г. ръководството на НСОРБ проведе работна среща с кмета Имамоглу, на която беше договорено включването и на други български общини.

 

 

28.06.2022