София получи най-висок рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство в действията си в областта на климата

Фандъкова: "Подготвяме  4-годишна програма за засаждане на дървета в градска среда"

Само за 1 година Столична община повиши своя рейтинг от „В- Управление” за 2018 г. до рейтинг „А- Лидери” за 2019 г. в класацията на глобалната платформа CDP. София е сред градовете, получили това престижно признание за 2019 г. наред със Сеул, Хага, Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и др. Отличието беше връчено на кмета на София Йорданка Фандъкова на специална церемония във френската столица. Наградите са под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

„След като положихме добрата основа с планиране, подготвихме проекти, защитихме европейско и национално финансиране за част от тях, а други финансираме със собствени средства, продължаваме с изпълнението на приетите стратегически документи за смекчаване на изменението на климата и адаптация към климатичните промени: План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, Стратегия за адаптация към климатичните промени и План за действие към нея до 2025 г.

Един от най-значимите ни проекти, който допринася за намаляване на въглеродните емисии, е изграждането на метрото, като през 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 км и пътуваха 70 хил. души дневно, а днес тя е 40,2 км и всекидневно се използва от  350 хил. души. До края на годината София ще има 52 км метро, което ще обслужва 500 000 пътници на ден и ще спестява по 90 000 тона вредни емисии годишно. Подменяме основна част от подвижния състав на градския транспорт, като за последните години купихме 398 автобуса с най-високия екостандарт ЕВРО 6, 35 електробуса с нулеви емисии и 38 трамвая. Ежегодно засаждаме над 2 000 дървета в градската среда, за 10 години залесихме над 1 260 дка горски и замърсени земеделски земи, а всяко дърво може да абсорбира до 150 кг въглероден диоксид годишно. През 2020 София се включи в инициативата „Дърветата в градовете“ на Икономическата комисия за Европа на ООН, в рамките на която през 2020 г. ще засадим над 10 000 дървета. По моя инициатива подготвяме и 4-годишна програма за засаждане на дървета в градска среда. Изпълняваме мащабни проекти за подмяна на отоплителните уреди във 20 000 домакинствата като в рамките на три години ще заменим стари уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи. До момента 126 домакинства са подали заявления в рамките на първия етап на кампанията по Програма "Лайф", в която 140 домакинства ще получат екологични уреди през 2020 година. През месец април предстои да стартира и кампанията за всички останали райони по Програма ОПОС. Във връзка с присъединяването ни към Глобално споразумение на кметовете за климат и енергия през 2018 г. в момента разработваме интегриран План за действие за устойчива енергия и климат 2021 – 2030 г.” – коментира кметът Фандъкова. CDP е глобална платформа, в която на годишна база градове и бизнес организации споделят своя напредък като докладват по над 100 въпроса за действията си за смекчаване на изменението на климата и адаптация към климатичните промени.

Отличието е мотивиращо признание за действията на Столична община за смекчаване на изменението на климата и за адаптация към случващите се промени.

 

 

 

26.02.2020