София и Пекин ще си сътрудничат в сферата на туризма и културата

София и Пекин ще си сътрудничат в сферата на туризма и културата, това стана ясно след среща на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн. На срещата присъства и зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.
   Културата отваря врати и може да бъде основа за развитие на икономическите отношения между двете столици, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Според столичния кмет Фандъкова двата града трябва да работят за увеличаване на броя туристи, както и за обмен на културни продукти. Председателят на Народния конгрес Ду Дъйн увери столичния кмет,че във Пекин ще отвори врати Български културен център. Господин Ду Дъйн изказа добрите си впечатления от София и културно-историческото наследство на българската столица.
   Кметът на София се срещна и със зам.-кметът на Будапеща Балаж Шенецей. Двамата обсъдиха възможността за сътрудничество в областта на управлението на транспорта и сигурността, както и за реализирането на съвместни проекти.
   Двете срещи се състояха в рамките на форума 16 + 1 Първа среща на кметовете на столици на страни от Централна и Източна Европа и Китай, чиито домакин е София. Срещата „София-пресечна точка на нови възможности“ ще започне утре в 9.30 ч в София Тех парк. Участие ще вземат кметове, представители на местната власт и бизнеса от Белград, Талин, Сараево, Скопие, Будапеща, Тирана, Загреб, Подгорица и Пекин. По време на панелите ще бъдат обменени добри практики в областите туризъм, транспорт, иновации и агробизнес. В рамките на международната среща се провежда и бизнес-форум.

27.09.2016