София е домакин на най-големия Глобален технологичен форум в Източна Европа

Над 2 500 разработчици на софтуер и информационни технологии участват в тазгодишното издание на Global Tech Summit, което днес бе открито в НДК от кмета на София Йорданка Фандъкова. Под шапката на най-големия технологичен форум в Източна Европа са обединени специализираните конференции за програмиране и нови технологии Java2Days, CodeMonsters и AI&SmartTech, които формират най-мащабното събитие за програмиране и технологии в страната.

Партньор на инициативата е Асоциация за развитие на София.

Кметът Фандъкова поздрави Ивелина Абаджиева за това, че вече 11 година този форум събира в София експерти и практици в областта на информационните технологии от цял свят. Съвсем основателно София вече се споменава от различни световни медии като Дигитална столица на новите пазари.

В статия на "Файненшъл Таймс" София се нарежда на второ място сред 10-те най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа. "IT секторът става част от визитната картичка на София и носи на града както инвестиции, така и икономически растеж, – посочи Фандъкова. – Само до септември тази година в София са стартирали 7 големи проекта в сферата на информационните и комуникационни технологии на стойност 93,5 млн. долара."

Фандъкова посочи, че "подкрепяме събития като този Глобален технологичен форум, които показват на света таланта и креативността на нашите програмисти, както и възможностите да се прави бизнес в София.

София е национален лидер в областта на сектора на информационните и комуникационните технологии с огромен потенциал за водещо място в Европа. В София работят над 92% от технологичните компании в страната.

За да насърчим и развиваме тези силни страни на София, преди 5 години Столична община започна да организира хакатони, на които поставяме конкретни задачи, а след това помагаме на победителите да развият своите идеи.

Миналата година създадохме Програма "Акселератор Стартъп София", чрез която бяха избрани за финансиране 13 стартиращи компании.

Дигиталните технологии и инвестициите са приоритет и от следващата година залагаме специално направление със заместник-кмет" – посочи също Фандъкова.

Global Tech Summit 2019 е с 11-годишна история, второ по големина в Европа и на трето място в световен мащаб. Водещи теми на събитието са програмиране, изкуствен интелект, киберсигурност.

Деца от Разград представиха на събитието направени от тях роботи.

10.12.2019