Рекордните 4800 участници в "Wizz Air София маратон"

Мароканец и кенийка са шампиони на 42,195 км, спортният празник завърши с огромно хоро на площад „Батенберг“

 

Най-масовото и популярно бягане у нас "Wizz Air София маратон" събра тази година на старт 4800 участници от 46 държави, сред тях над 800 чужденци.

Цифрата е рекордна по отношение на записали се бегачи, които бяха два пъти повече от последните две години, а с масовия старт броят на включилите се в днешния празник по софийските улици става още по-внушителен. Най-много бяха бегачите на 10 км, наложи се дори организаторите да поръчват допълнителни стартови номера. На финала с лавровите венци в класическия маратон триумфираха мароканецът Мохамед Шаабот и кенийката Джепкодей Чебой, като при мъжете само 36 секунди не достигнаха за рекорд на трасето. Празничното събитие завърши с огромно хоро, което участници и зрители оформиха под звуците на българските каба гайди от сцената.

Точно в 9:30 ч. от площад "Александър Батенберг" пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42,195 км. Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и от члена на Изпълкома на БОК и президент на БФ волейбол и Любомир Ганев. „Днес е един голям празник за нашия град и за спорта. Искам да ви поздравя и да ви пожелая успех. Всички ние обичаме спорта и обичаме София. Благодаря на организаторите, на доброволците и на стотиците, които правят това емблематично за града ни събитие възможно като го надграждат от година на година. Виждаме една прекрасна атмосфера, много младежи и деца, които са бъдещето на нацията“ – каза Георги Георгиев, който е и председател на „София – европейска столица на спорта“.

По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община Татяна Георгиева, както и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, всички те също приветстваха участниците и зрителите.

В класическия маратон на 42,195 км мароканецът Мохамед Шаабот наложи непосилно за останалите темпо и още по средата на дистанцията се бе откъснал много пред кенийците Нааман и Кипроно. Освен че бе по-свеж, Мохамед бягаше и със самочувствието на познаващ маршрута, след като миналата есен финишира тук втори. До края той не изпусна лидерството и битката му бе единствено с рекорда на трасето. В крайна сметка – безапелационна победа на мароканеца, изпреварил с близо 5 минути своите основни съперници, а само 36 секунди не му достигнаха да прати в историята върховия резултат на своя сънародник Радуан Нуини от преди две години. „До 35-ия километър бях в рекордно темпо, след това умората ме налегна и излязох от графика. Много добро трасе, отлична организация, изобщо Софийският маратон е сред най-добрите в Европа“ – заяви след финала шампионът.

Много по-оспорвано бе при дамите. Джепкодей Чебой (Кен) и Ендигу Айеле (Ет) бягаха рамо до рамо почти до края, чак в последните 100-тина метра мощен финален спринт на кенийката ѝ осигури лавровия венец. Атлетката от Етиопия остана на едва 5 секунди от златото, а бронзът заслужи друга кенийка – Нжери Кахеня.

Най-бързи от българите бяха Шабан Мустафа – седми в общото класиране с 2.34:30 ч. и Таня Димитрова – четвърта с 3.00:41 ч., двамата бяха отличени със специални бонуси за най-добре класирани родни атлети.

Победителка в полумаратона бе Маринела Нинева, завършила на 4 минути пред сръбкинята Нора Тръкля. При мъжете шампион е унгарецът Адам Ломб, изпреварил с 3 минути сребърния Дарио Ивановски (Сев. Македония). На 10 км Девора Аврамова грабна титлата с 37:26 мин. при жените, докато при мъжете победител е Николай Първанов с 34:28 мин.

Най-емоционално бе бягането по кратката дистанция на 2,2 км, което се завърна в програмата след двегодишно отсъствие поради пандемията. Сред стартиралите най-колоритна бе групата на 91. Немска езикова гимназия „Проф. К. Гълъбов“. Участието бе безплатно и без класиране, а след финала всеки можеше да участва с номера си в томболата с много атрактивни награди.

Председателят на СОС Георги Георгиев връчи лавровия венец в маратона.

Призьорите бяха отличени и наградени от Анатоли Илиев, Дора Флоринци от маркетинга на Wizz Air, Даниел Дуков – спортен директор на Софийския маратон и др. „Горди сме, че "Wizz Air София маратон" привлича толкова голям интерес през годините, както сред местни, така и сред чужденци. С огромно желание ще продължим да следваме амбицията ни да подкрепяме туристическата индустрия и спортните дейности в България, което със сигурност ще се отрази положително върху имиджа на страната като я превърне в още по-атрактивна дестинация. Убедени сме, че спортът и пътуването могат да вървят ръка за ръка и съчетават чудесно полезното с приятното, създавайки прекрасни емоции. Ние ще останем верни на мисията ни да свързваме хората и да им осигуряваме разнообразна мрежа от маршрути, страхотно обслужване на борда и ниски цени по възможно най-устойчивия начин“ – сподели в специалното си приветствие към участници и зрители Дария Сергеева – мениджър комуникации и устойчиво развитие в Wizz Air, компанията отново осигури на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

И тази година Маратонът бе част от инициативата „София – европейска столица на спорта“. Всеки стартирал получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на Маратона, плюс раничка. Шампионите си тръгнаха с внушителните премии от по 6000 лв., парични награди имаше за всички медалисти на 42,195 км, на 21 км и на 10 км, както и за ветераните в класическата дистанция. Общият награден фонд бе над 60 000 лв.

Софийският маратон се състоя за четвърти пореден път по това трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се по света спортен туризъм.

Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се виеше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Мисията на Маратона бе за поредна година да покаже, че спортът е за всички и в спорта всички сме равни. Организаторите спазиха традицията да разширяват социалните каузи. Този път те подпомогнаха с 3000 лв. рехабилитацията след внезапен мозъчен кръвоизлив и инсулт на 20-годишната  Деяна Веселинова Бъчварова. Наред с това, по трасето потеглиха няколко групи с благотворителни инициативи – на "Run2Gether" с отбори по двойки, които преминаха трасето с колички; на "Паракидс", подпомогащи физическата активност на хората със специални потребности; на хората с трансплантации, като редом до тях бяха следящите за здравето им лекари и медицински лица. Отделно бе инициативата на "Garmin" „Ти спортуваш – Розов октомври“, която подпомага борбата с рака и на „Фапа България“ – федерация за адаптирана физическа активност, чиито представители през последните две години прославят страната с успехите на европейски и световни първенства за атлети със специални потребности.

За пета поредна година "Wizz Air София маратон" бе номиниран с „Бронзов етикет“ като е включен в календара на IAAF – Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2022 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда – Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.

По традиция огромен интерес предизвика и специалната „Арка на победителя“, която бе изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участници и зрители се снимаха за спомен, правиха селфита и събираха автографи от героите на Маратона. Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

 

 

ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2022

 

42,195 КМ

МЪЖЕ: Мохамед Шаабот (Мар) 2.13:38 ч., Серем Нааман (Кен) 2.18:04, Чемвено Кипроно (Кен) 2.19:29 ч.

ЖЕНИ: Джепкодей Чебой (Кен) 2.45:52 ч., Ендигу Айеле (Ет) 2.45:57, Нжери Кахеня (Кен) 3.00:37 ч.

 

21 КМ

МЪЖЕ: Адам Ломб (Унг) 1.05:29 ч., Дарио Ивановски (Сев. Македония) 1.08:30, Исмаил Сенанджи (Бъл) 1.11:26 ч.

ЖЕНИ: Маринела Нинева (Бъл) 1.17:46 ч., Нора Тръкля (Сър) 1.21:14, Фрозина Бакони (Унг) 1.21:22 ч.

 

10 КМ

МЪЖЕ: Николай Първанов (Бъл) 34:28 мин., Атанас Куцаров (Бъл) 34:40, Даниеле Троизи (Ит) 35:33 мин.

ЖЕНИ: Девора Аврамова (Бъл) 37:26 мин., Симона Неделчева (Бъл) 38:20, Лиляна Георгиева (Бъл) 38:49 мин.

 

 

10.10.2022