Проведе се "Витоша летен фест"

Милица Мирчева и Йоло Николов – най-бързи на "Витоша летен фест", Алекс Алексиев триумфира при колоездачите със спукана гума

Най-добрите бегачи на България се включиха във "Витоша летен фест", организиран за шеста поредна година от „София – европейска столица на спорта“ и Столична община. Състезанието на атлетите се оказа най-класното до този момент през сезона у нас, елитни колоездачи имаше и в надпреварата при велосипедистите. Така, въпреки дъждовния уикенд, поляната пред хижа "Момина скала" се превърна в огромна празнична арена, на която стотици жадни за емоции и активен начин на живот прекараха часове сред красотите и зеленината на планината.

Фестивалът бе открит от Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES Europe, който по-късно даде стартовете на планинското бягане и планинското колоездене. „Отново сме заедно за да покажем силното си желание за спорт и активен начин на живот, които са сред приоритетите на Столична община."

"Годишната програма на „София – евростолица на спорта“ продължава със събития и фестивали всеки уикенд, за да можем да посрещнем огромната жажда за състезания и спортни празници у столичани и гостите на града“ – каза Илиев в краткото си приветствие към присъстващите.

В планинското бягане по 14-километровия маршрут „Кумата“ най-бърза бе звездата на българската атлетика в тези дисциплини Милица Мирчева.

Участничката в маратона на Олимпиадата в Рио '2016 изпревари с минута и половина миналогодишната победителка Маринела Нинева, трета финишира друга изтъкната наша състезателка – Елена Димитрова. При мъжете шампион стана асът в кросовите бягания Йоло Николов, на 31 секунди пред Димчо Мицов, бронзът бе за Мирослав Спасов. Тримата се движеха в пакет до средата на разстоянието, но преди финала Йоло наложи непосилно за останалите темпо. Друг наш известен планински бегач – Шабан Мустафа, финишира четвърти, но се утеши с титлата при ветераните.

Макар и със спукана гума, големият фаворит при колоездачите оправда очакванията по 21-километрово трасе, наречено „Копитото“. Александър Алексиев отнесе конкуренцията с повече от 2 минути, въпреки, че в третата последна обиколка остър камък разкъса задната му гума. Добрата предварителна подготовка и наличието на подръчни материали обаче му позволиха бързо сам да реагира и да завърши без голяма загуба на време.

С второ и трето време финишираха съответно неговите съотборници от „Велораптор“ Калин Русев и Виктор Танков. Шампионът Алексиев е първият човек, обиколил с велосипед Витоша за по-малко от 4 часа, след като миналото лято финишира в 100-километровия тур около планината за 3.55:44 ч. Сега Алекс отново ще се опита да счупи уникалния си собствен рекорд идния уикенд. При жените шампионът на "Витоша летен фест" също бе познат – Христина Каципиду изпревари с над 13 минути Виктория Данова, трета е Нели Стоянова.

Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев, Анна Петракиева – директор на Природен парк "Витоша", Даниел Дуков – спортен директор на феста, и Петър Панков – изтъкнат наш скибегач от близкото минало, двукратен знаменосец на олимпийските ни делегации. Те пожелаха на присъстващите тазгодишният празник да затвърди традицията на една важна и полезна за столичани спортна инициатива по кампанията „Европейска столица на спорта“.

Пълен списък с призьорите във "Витоша летен фест" 2020 и резултатите можете да видите на следния линк:   https://racetimingbg.com/event/summer_fest/

 

20.07.2020