Проведе се обиколката на Витоша

Двама са супергероите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, част от инициатива София – Европейска столица на спорта. Кристиян Кирилов и Виктория Данова станаха шампиони в дуатлона на 200 км – комбинация от 100 км колоездене и 100 км бягане в рамките на два дни. В събота те обиколиха Витоша с велосипеди, а днес сториха това и пеша, съобщава www.sofia2018.bg.

За втората си поредна победа Кристиян завърши дуатлона за 15.32:44 ч., като с времето му с колелото е 5.15:06 ч., а на бягането фиксира 10.17:38 ч. Втори финишира Калоян Чанев(16.35:33 ч.), а трети е гъркът Захариас Кипарисис(17.23:18 ч.)

При жените резултатът на Виктория Данова е 22.43:10 ч., като само с велосипеда тя завърши 100-те км за 7.40:56, а в бягането даде 15.02:14 ч. Среброто бе за Силвия Младенова(22.43:49 ч.), а бронзът за ГерганаПетрова(23.10:35 ч.)

По-рано през деня ски-бегачът  Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието.

Вчера гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите. За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си от миналата година, като записа третата си победа в Обиколката на Витоша.

На 29 юни БНТ HD ще излъчи специален филм за Обиколката на Витоша, като част от сериите „Спортувай“, посветени на инициатива „София – Европейска столица на спорта“. Екипът на Жоро Торнев бе този уикенд неотлъчно покрай трасето и старт/финала за да предостави на зрителите подробности за уникалното изпитание.

Обиколката на Витоша е част от „София2018 – Европейска столица на спорта“ и едно от най-важните събития в календара на инициативата. 
Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Тази година сред участниците в 34-ото издание на Обиколката имаше представители на 24 държави – с три повече от миналото лято, а броят на чужденците бе над 70. Проявата бе обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. Новото в това издание бе лекото удължаване на маршрута с няколко километра, за да може той да се доближи максимално до 100-те км.

Още много информация и пълни резултати ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/


                                                                          

12.06.2017