Проф. Кантарджиев консултира работещите в общинските предприятия за ваксинацията срещу COVID-19

Всеки човек ли може да се ваксинира, необходимо ли е да се имунизираш, ако вече си преболедувал Сovid-19 и кога е добре да се направи това, каква е разликата между отделните видове ваксини? Това бяха част от въпросите, на които проф. д-р Тодор Кантарджиев отговори по време на срещите си с работещите в Завода за отпадъци, "Метрополитен" и социалните домове в София през тази седмица. Като консултант на Столична община по ваксинационния процес професорът посети общинските предприятия, за да даде повече информация за ползата от поставяне на ваксини.  

Делта вариантът на коронавируса е променил симптомите и вече преобладават оплакванията за проблеми в горните дихателни пътища, обясни проф. Кантарджиев. При заболелите от COVID-19 сега се наблюдава силна хрема и по-рядко загуба на обоняние и вкус, които бяха характерни за останалите варианти. Затова при съмнение е необходимо да се направи тест за коноравирус, припомни специалистът и призова всеки, който усети болки в гърлото и лека кашлица, да остава вкъщи и да проверява дали не е заразен.

Ваксинация и спазване на мерките – носене на маски, дезинфекция и дистанция – само така ще може да се преодолее настъпващата четвърта вълна на заразата.

Продължава работата и на изнесените пунктове за имунизация, които бяха разкрити по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова с цел да се улеснят хората, желаещи да си поставят ваксина.   

Столична община има готовност да осигури и мобилни медицински екипи, които при заявен интерес да имунизират работещите в училища и детски градини.  

19.08.2021