Приключи изграждането на изгледната площадка в парк „Дружба“

 

Приключи изграждането на  изгледната площадка в парк „Дружба“. Площадката е последният елемент от първия етап на реконструкцията на парковата зона. Това показа проверка на кмета Йорданка Фандъкова, която посети днес обекта заедно със зам.-кмета с ресор „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева, председателя на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева и кмета на район "Искър" Ивайло Цеков.

Изгледната площадка се намира на един от склоновете около езерото в  Дружба и се изгражда със средства, осигурени от Столичната община. По време на реконструкцията е изградено ново осветление и е положена нова филцова екологична настилка, каквато  се среща в някои европейски паркове. Геопластика с алпинеум разделя парковото пространство от улицата като осигурява повече спокойствие и тишина в зоната за отдих, а спускащата се към езерото каменна река напомня на витошките морени. Съществуващата растителност на територията на обекта е запазена и допълнително  обогатена с  над 30 нови вида. Сред тях са японска вишна, берберис, японска дюля, пираканта, чинар, люляк, ружа и други. Разположените амфитеатрално 52 пейки дават възможност  за провеждане на събития на открито. От днес на входа на парка е поставен  и светещ надпис с името на парка – „Дружба“. Първият етап на реконструкция на парка включваше изграждане на две тематични детски площадки, предназначени за различна възраст, кучешки площадки, фитнес на открито и част от алейната мрежа.

Кметът Фандъкова посочи, че при следващия етап на реконструкцията ще бъдат включени части от парка, които в момента са частна собственост. Необходимо е четирите терена да бъдат придобити от Столичната община, за да може да се направят  необходимите инвестиции за укрепване на ската и подмяна на  настилката.

 

 

 

 

 

 

08.10.2020