Предстои изграждането на шест многофункционални спортни зали в дворове на училища

 

"София – евростолица на спорта" разширява и разнообразява дейността си с Програма '2020

За 4-те години от старта на инициативата се организираха близо 700 събития"София – европейска столица на спорта" разширява и разнообразява своята дейност. Това стана ясно от обявената днес Програма '2020, която обединява всички активности и събития по инициативата следващата година. Същевременно Фондацията регистрира още по-многообразен спектър дейности с цел да разкрият нови по-широки хоризонти в бъдеще, в синхрон с политиката на Столичния общински съвет и градската управа.

"Приоритет са осигуряване на повече условия и възможности за активен и здравословен начин на живот, както и изграждане на спортна инфраструктура" – заяви кметът Фандъкова. "За 4-те години от старта на инициативата се организираха близо 700 събития. Особено внимание отделяме на децата и младежите. Програма "Ваканция" това лято включи над 1 400 деца. Това е много важно, защото спортът е забавление, но е и здраве, той възпитава в екипност и спортен дух" – каза още Фандъкова. В детските градини на София вече са изградени 78 спортни салона и 15 плувни басейна. Построените стрийтфитнеси са повече от 60, а игрищата на открито – 30. Фандъкова благодари на водещите български спортисти за съпричастността към инициативата "Европейска столица на спорта" през годините, както и на общинските съветници за подкрепата им по този проект.

Предстои изграждането на шест многофункционални спортни зали по училищата. В отговор на желанието на спортуващите и на огромната нужда от спортна база Столична община даде ход на мащабен проект за изграждане на тези съоръжения. Готови са проектните и финансовите документации и в момента се обявяват конкурсите за изпълнители. Ето и всички одобрени проекти:

2. СУ "Емилиян Станев" в "Павлово";
51. СУ "Елисавета Багряна" в "Хиподрума";
55. СУ "Петко Каравелов" в "Дъpвеница";
56. СУ "Пpоф. Константин Иречек" в "Люлин 8";
79. СУ "Индира Ганди" в "Люлин 7";
144. СУ "Народни будители" в "Младост 3".

"Предвижда се изграждане на 5 нови спортни зали в партньорство със спортни федерации и изявени спортисти. Едната от тях е в район "Слатина". "Ключово за развитието на спорта в София е обновяването на Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти. Тя вече е изготвена и подложена на Обществено обсъждане. Няколко годишен експертен труд бе финализиран с цел да запълни една голяма празнина в уреждане отношенията и използване на спортната база в общината. Наредбата се базира на промените в Закона за спорта като стимулира развитието и управлението на запустелите досега спортни обекти, осигурява ползване на базата от живеещите в района и дава повече възможности за хората със специални нужди" – каза на срещата с медиите Елен Герджиков – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация "София – европейска столица на спорта.

Анатоли Илиев – орг. секретар на "София – европейска столица на спорта", разказа в подробности приоритетите и основните активности, които предстоят през 2020 г. В Календара са предвидени близо 97 събития, 23 от тях са във и около планината Витоша. "Активностите през годините непрекъснато се увеличават, но за нас важен е не само броят на събитията, но и тяхното разнообразие. За това в Програмата са включени активности за всички възрасти и социални слоеве от населението – от май-малките, през учениците, хората от третата възраст, деца на бежанци и социално слаби, хора със специални нужди, деца в риск и др." – каза още Илиев.


 

27.08.2019