Представяне на етнографския пътеводител „По пътя води ме“ по проект „Само по носия“

 


ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕТНОГРАФСКИЯ ПЪТЕВОДИТЕЛ „ПО ПЪТЯ ВОДИ МЕ“ ПО ПРОЕКТ „САМО ПО НОСИЯ“


 

„Разказваме на младите за корените им на достъпен език с първия „Пътеводител на традициите“ в България“ – съобщи заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.

Етнографският пътеводител „По пътя води ме“ по проект „Само по носия“ е дело на младите хора от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община. Техен ментор е Любов Костова, директор на Британския съвет в България.

Пътеводителят има и дигитална версия с 24 кратки документални филма, снимки и интересна информация за българските традиции, обичаи, земеделие и производство, изкуство, фолклор, облекло и празници. Електронното издание ще бъде достъпно на сайта на Столична община.

Официалното му представяне ще се състои на 16 октомври в Център за сценични изкуства „Топлоцентрала“ от 19:00 ч.

За всички гости на събитието в зала № 5 – Сцена Бар на "Топлоцентрала", екипът на „Само по носия“ е подготвил разнообразна програма с работилници за изработване на китки, запознаване с българските наричания, ателиета за рисуване на шевици и др.

И още – възстановка на традиционния български празник Гергьовден, народна музика, хора, пеене, надиграване и, разбира се, представяне на "Пътеводителя" и документалните филми към него.

Входът е свободен.

13.10.2022