Пет открити пространства „кални точки“ в „Надежда“ ще бъдат благоустроени

До края на седмицата ще бъдат благоустроени пет места, определени като „кални точки“ в район "Надежда".

Заместник-кметът на Столична община в направление “Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева и инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“, провериха работата по облагородяване на част от т.нар. „кални точки“ на територията на района.

Пространствата са общо 5 и са включени в Програма "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015 – 2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици". Местата са:

 ∙ ж.к. „Надежда“ 2, бл. 270 А;

 ∙ бул „Рожен“, срещу "Хюндай Хеви индъстрис";

 ∙ ул. „Княз Иван Кулин“, зад обществен пазар;

 ∙ ул. „Кръстьо Кръстев“, до бл. 332;

∙ ж.к. „Толстой“, бл. 3, бл. 2 и бл. 5.

Столична община финансира проектите в зависимост от готовността на районните администрации. Първите три, подготвили проекти, са районите „Надежда“ , „Красна поляна“ и „Овча купел“.

Общо 76 открити пространства са определени като източници на фини прахови частици в районите на София. Подадените към момента терени са с обща площ 64 140 кв. м, а дейностите предвиждат затревяване, засаждане на дървета и храсти, ограждане по подходящ начин, а където е необходимо, насипване с чакъл.

Облагородяването на „калните точки“ в София е сред трите приоритетни мерки, включени в новата Програма срещу атмосферното замърсяване, която стартира по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Те се основават на научно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология относно източниците на замърсяване. Според изнесените данни основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата – 25% – идва от праха по улиците.

 

18.11.2020