Новото разширение на метрото с 3 километра ще е готово в края на 2025 година

През есента на 2021 г. "Метрополитен" ЕАД подписа три договора за изграждането на три станции и прилежащите им тунели от разширението на III линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов" в кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г". Това съобщиха от "Метрополитен" ЕАД.

Срокът за изпълнение е 39 месеца, което означава, че трикилометровото трасе ще е готово в края на 2025 година.

Единият договор е с „Трейс Груп Холд” АД,  изпълнител на Обособена позиция 2, включваща изграждането на метростанция „Тракия” и прилежащия ѝ тунелен участък до метростанция „Ст. Георги Аспарухов”. Вторият договор е с дружеството „Джи Пи Груп” АД, което ще изпълнява Обособена позиция 3, включваща изграждането на метростанция „Ст. Г. Аспарухов” и прилежащият ѝ тунелен участък до действащата станция „Хаджи Димитър”. Третият договор е с фирма „Монолит София” АД, която ще изпълнява Обособена позиция 1, включваща изграждането на метростанция „Владимир Вазов” и прилежащия ѝ тунелен участък до метростанция „Тракия”.

В момента изпълнителите усилено работят по проектирането и организацията на строителните площадки – в т.ч. създаването на временна организация на движението по бул. „Владимир Вазов” с цел обособяване на площадките в рамките на месеците март и април и започване на същинската работа по изграждането на метростанциите и тунелите.

Снимка – метростанция „Ст. Георги Аспарухов“

19.01.2022