Минералната баня в Банкя получи Голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022”

 

 

Централната минерална баня получи Голямата награда в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе на 11 октомври 2022. Наградените в конкурса по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

Сградата на реставрираната и обновена Минерална баня получи отличие за опазване на културно-историческото наследство.

Призът бе връчен от главния архитект на София Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров на проектантския екип на „Георгиев Дизайн Студио“. Банята е изградена между 1907 – 1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание.

Централна минерална баня „Банкя“ е проектирана от мюнхенския архитект и професор Карл Хохедер, а ръководител на строежа е архитект Нено Нешев. За периода на своето създаване е била най-модерната балнеолечебна сграда в България и една от забележителните бани в Европа, благодарение на високото качество на изпълнението, предлаганите процедури и удобства, естетико-художествените качества.

Реставрацията на сградата започна през 2018 г. Водещо при изпълнението на проекта е стремежът за съхранение на оригиналната функция – балнеолечебната, както и на автентичността – на оригиналния облик на сградата, на използваните материали и сградни елементи, разкриващи красотата на цялата сграда.

 

 

12.10.2022