Метрото и електротранспортът не могат да платят сметките си за ток заради ограничения в Закона за публичните финанси

Проведе се среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис.

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през този месец. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет. Това стана ясно по време на среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателя и зам.-председателя на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“ – заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно – бюджети на общините.

„Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“ – поясни кметът Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на Столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълния размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и представения Проект за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти. „Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“ – заяви Зафир Зарков,  зам.-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ заедно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

26.01.2022