Консултативният съвет за наука, технологии и иновации към кмета на София се запозна с резултатите от Националната научна програма „Е-ЗДРАВЕ“

 

Резултатите от  Националната научна програма „Е-ЗДРАВЕ“ бяха представени днес на изнесено заседание на Консултативния съвет за наука, технологии и иновации към кмета на София. Столичната община е асоцииран член на Програмата, а екипът на Втора градска болница е участвал при разработването на един от работните пакети. В заседанието участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, координаторът на Консултативния съвет проф. Костадин Костадинов, както и началници на отделения във Втора градска болница. 

Ръководителят на интегралния екип проф. д-р Димитър Чаръкчиев и екипите от СУ „Кл. Охридски“, Технически университет – София и  ИИКТ – БАН, работили по Програмата, представиха възможностите за приложение на разработените от тях продукти в сферата на е-здравеопазване: Информационна система за регистрация на заразните заболявания, Регионална система за архивиране и обмен на образи и медицински диктофон.

Директорът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов изрази желание да въведе част от представените продукти и посочи, че новите технологии подпомагат работата на медиците и лечението на пациентите. Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави за постигнатите резултати екипа, работил по Националната научна програма „Е-ЗДРАВЕ“ и заяви, че Столичната община ще окаже съдействие на общинските здравни заведения при въвеждане на продукти, свързани с е-здравеопазване.  

01.11.2022