Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на Южната дъга между пътен възел „Горубляне“ и „Младост“

На проверката присъстваха проф. Олег Асенов – член на УС на АПИ и изпълнителният директор на „ГБС Инфраструктурно строителство“ Тодор Гочев. Строителят увери кмета Фандъкова, че дейностите на обекта се изпълняват в срок. По време на срещата кметът Фандъкова посочи, че от началото на септември трафикът се засилва, и настоя строителите да работят интензивно, за да се ускори пускането на движението. По график движението по Южната дъга на "Софийския околовръстен път" в участъка между пътен възел „Горубляне“ и пътен възел „Младост“ трябва да бъде възстановено най-късно до 10-ти септември.

Участъкът беше затворен на 14 юни тази година, като на мястото на стария надлез при 40-ти км се изгражда нов.

Построено е ново съоръжение над р. Кална. В момента се изграждат пътните възли „Горубляне“ и „Младост“. Завършени са всички изкопни и насипни работи в участъка. Положена е пътна основа и бордюрите на директното трасе. Изградени са 80% от мрежите от инженерната инфраструктура. В момента се полагат долните пластове на асфалтовата настилка на южния локал в посока АМ „Тракия“.

Реконструкцията на трасето стартира през октомври миналата година. Двулентовият път се разширява в две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

По време на строителните дейности в участъка между „Горубляне“ и „Младост“ транзитно преминаващите автомобили се отклоняват от автомагистралите „Струма“, „Тракия“ и „Хемус“ по Северната скоростна тангента. Локалният трафик използва като обходни маршрути бул. „Александър Малинов“ и бул. „Цариградско шосе“, както и ул. „Самоковско шосе“ в кв. „Горубляне“ и ул. „Инж. Георги Белов“, които свързват кв. „Горубляне“ и кв. „Младост“.

С новото трасе на "Софийския околовръстен път" ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

25.08.2020