Кметът на София и министърът на здравеопазването провериха организацията за работа на първия в страната изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов провериха на място организацията за работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19.

Ваксинационният център е пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

"Столичната община подпомогна организацията и логистиката по разкриването на изнесения център за ваксини, а при започване на работа ще подпомогнем дейността на Столичната РЗИ с 8 екипа." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Екипи на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ с директор Красимир Димитров работят за подпомагане на дейността на Столичната РЗИ.

На разположение на изнесения център са две линейки, като при възникване на някакъв тип спешна нужда пациентът ще бъде транспортиран. Столичната РЗИ отговаря за подготовката за ваксинирането на различните групи.

"При необходимост ще бъдат разкрити още два подобни центъра в София" – каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

"Към момента желаещите да се ваксинират медицински специалисти са около 33%, но от някои лечебни заведения продължава да се подава информация за още желаещи – каза министър Ангелов. – Работим по създаването на форма за информирано съгласие и ще търсим всички отговори на въпросите, които задават хората, за да може информацията да стигне до тях такава, че те да могат да направят своя информиран избор" – посочи също министърът.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че около 40 на сто от работещите в общинските болници са заявили до този момент желанието си да се ваксинират. Това са работещи в общинските многопрофилни и АГ болници (Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ и Първа и Втора АГ болници).

"Ако се наложи, ще подготвим да се организират подобни изнесени центрове и в ДКЦ-та" – каза също кметът на София.

В момента в 11 ДК-та има COVID-кабинети, в които се извършват прегледи на хора с грипоподобни симптоми и при нужда се прави антигенен тест, кръвна картина и рентген.

"До края на седмицата директорите на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за шестте региона в страната, трябва да направят пътна карта за съответния регион и спецификите на мястото и, ако се налага, ще се създадат такъв тип ваксинационни центрове. Обикновено такъв тип центрове се създават в големите градове" – каза още министър Ангелов.
 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

15.12.2020