Кметът Йорданка Фандъкова откри Световното младежко първенство по фигурно пързаляне

Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците в Световното младежко първенство по фигурно пързаляне. На  церемония в зала Арена Армеец  деца от школите представиха изпълнения преди състезателите да започнат петдневните си надпревари. Шампионатът е част от календара на инициатива София – Европейска столица на спорта.
„Виждаме истинска феерия в залата. За нас е чест да посрещнем най-добрите млади фигуристи на света за пети път в София и за първи път в най-голямата зала на България и то в годината, когато градът ни е Европейска столица на спорта. Фигурното пързаляне не е само спорт, то е и изкуство, привличащо милиони млади хора. Тук, в София, ледените пързалки са пълни с деца всяка зима и това говори за огромната популярност на този спорт. Пожелавам успех на бъдещите звезди на фигурното пързаляне,“ каза в приветствието си Йорданка Фандъкова.
След нея топли думи към присъстващите в залата отправиха Татяна Йорданова – президент на Българска федерация кънки и Александър Лакерник – представител на Международния кънки съюз (ISU).
Шампионатът ще продължи до неделя, 11 март. За медалите ще спорят 186 състезатели от 45 държави – 17 спортни двойки, 29 танцови дуета, 45 девойки и 49 юноши.
При юношите фаворити за медалите са Алексей Красножон (САЩ), Камдън Пулкинен (САЩ) и Мицуко Сумото (Япония). Бронзовият медалист от 2016 година Томоко Хиваташи (САЩ) също ще участва в София. Всички медалисти от миналогодишното юношеско първенство вече се състезават при мъжете.
При девойките за титлата ще спорят Александра Трусова (Русия), Альона Косторная (Русия) и Рика Кихира (Япония). Трусова изпълни четворен салхов по време на първенството на Русия миналия месец.
Четирима състезатели ще представят България. При девойките ще стартира Александра Фейгин, при юношите Александър Златков, а при танцовите двойки – Яна Божилова и Калоян Георгиев.

Пълната програма на първенството:

7 март:
12.00 часа – танцови двойки, кратка програма
17.30 часа – тържествено откриване
18.15 часа – спортни двойки, кратка програма
8 март:
11.15 часа – юноши, кратка програма
19.30 часа – спортни двойки, волна програма
9 март:
11.15 часа – девойки, кратка програма
19.00 часа – танцови двойки, волна програма
10 март:
11.00 часа – юноши, волна програма
16.00 часа – девойки, волна програма
11 март:
16.00 часа – галаспектакъл.

София е домакин на подобни състезанието за пети път след 2001, 2008, 2009 и 2014 година. Досега Арена Армеец не е ползвана за ледени състезания, а само за шоу спектакли, при които леденото поле е много по-малко. 

08.03.2018