Кметът Фандъкова връчи награди в първата национална класация "Най-добрите болници"

"Когато говорим за качество на болниците и здравеопазването, бих искала на първо място да откроя ролята на лекаря. Добрата болница – това са добрите лекари и специалисти, които работят в нея. Професионализмът и експертизата на лекарите са най-високото ниво в скàлата за добра диагностика и за лечение." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на обявяването на първата национална класация "Най-добрите болници", организирана от Българската болнична асоциация. Награждаването се състоя на 25 март 2019 година.

Фандъкова връчи наградите в раздел "Акушерство и гинекология", където на първо, второ и трето място са: болниците "Надежда", "Д-р Щерев" и "Тракия".

Общинските болници също имат своето място в системата на здравеопазването.

Столичната община има устойчива политика и заедно с едни от най-добрите лекари в София провежда и програми за превенция и профилактика. Те имат много важна роля за навременното откриване и последващо лечение на злокачествени заболявания. Програмите са за скринингово изледване на рак на млечната жлеза, изследване на щитовидната жлеза, на бял дроб, простата и миомна болест. От 1 април продължават две от най-социалнозначимите организирани скринингови изследвания – това на млечна и на щитовидна жлеза.

В програмите участват общинските многопрофилни болници, АГ болници и Общинската и Националната болница по онкология, както и "Майчин дом" и 12. ДКЦ.

 

26.03.2019