Кметът Фандъкова провери изграждането на разширение на 28. Средно училище „Алеко Константинов“

"Инвестициите в образованието са едни от най-важните. Тази година в 28. училище в район „Красна поляна“ изграждаме разширение – изцяло нов корпус с топла връзка към сградата на училището и спортни площадки и игрища в двора. Инвестираме 2.6 млн. лева." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка в 28. Средно училище „Алеко Константинов“ заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на района Иван Чакъров.

"Дългогодишната мечта на директорката бе да бъдат съборени старите бараки и на тяхно място да се изгради модерен корпус, и това се реализира. Училището е известно с традиции с програмите си за приобщаващо образование" – посочи също столичният кмет. Новият корпус ще бъде готов до края на годината. В него ще има класни стаи и актова зала.

В дворното пространство ще бъдат изградени игрище за минифутбол комбинирано с игрище за хокей на трева, игрище за волейбол, игрище за бадминтон и за баскетбол.

"Предвижда се съществуващата сграда на училището да бъде обновена изцяло с мерки за енергийна ефективност по програма ОП „Региони в растеж“. Това е една от трите сгради на училища, които ще бъдат реновирани. По този начин цялото училище ще бъде модернизирано" – добави също кметът Фандъкова.

Във връзка с разпространението на коронавирус кметът на София заяви, че непрекъснато се следи ситуацията и към днешна дата не се налагат допълнителни мерки.

На този етап смятам, че не се налага малките ученици и децата, които посещават детска градина, да си останат по домовете. Към днешна дата има 10 яслени и 24 групи от детски градини, които са под карантина, и 2 затворени изцяло детски градини в район "Овча купел". Причината е заради заболели учители и персонал. Групите в столицата са общо над 1600. Затворено е и 100-о училише в район "Сердика" заради заболяване на персонала.

Започва отварянето на допълнителни легла в общинските болници съгласно заповедта на Столичната РЗИ.

Продължават засилените проверки на търговски комплекси, хранителни вериги, фитнеси. През събота и неделя екипите на Столичен инспекторат са направили 573 проверки и са съставили 16 акта.

Фотограф Аделина Ангелова

 

 

 

 

15.03.2021