Кметът Фандъкова представи развитието на София като зелен град на форум в Подгорица

"Ролята на градовете е водеща, затова във време на предизвикателства и кризи обсъждането на добри идеи и практики ни помага да намираме решения, да развиваме нашите региони. Основните приоритети в работа ми са насочени към развитие на София като зелен град – чист, устойчив и привлекателен за хората."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на форума „Градовете като движеща сила на промяната в духа на една ера“, който се провежда в Подгорица, Черна гора. Кметът на София участва в конференцията по покана на кмета на Подгорица Иван Вукович.

"Най-важният приоритет е чистият въздух и в тази сфера са насочени основните ни проекти. Качеството на въздуха е предизвикателство за градовете, което засяга всяка една сфера на дейност и зависи от всеки от нас" – каза Фандъкова.

"В София изпълняваме най-мащабната за последните години модернизация на градския транспорт и изграждаме най-бързия и екологичен транспорт – метрото. Тази година продължаваме на строим софийското метро, което вече има три линии. Закупуваме нови автобуси, електробуси, тролейбуси и трамваи. Разработихме и иновативен проект за електрически малки автобуси, които ще пуснем в гъсто населени квартали. Предвидено е и мобилно приложение за гражданите, които „по заявка“ могат сами да заявят автобус. Проектът е пример за това как да направим градския транспорт предпочитан в ежедневните придвижвания на хората" – посочи също Фандъкова.

"За подобряване качеството на въздуха – по думите на Йорданка Фандъкова – предвиждаме въвеждане на нискоемисионна зона в центъра с цел ограничаване движението на стари автомобили при дни с превишения.

София, както и Подгорица, са градове със силно развита зелена система. Създаваме зелен пояс около София с проекти, в които включваме и гражданите. Тази есен започваме новия залесителен сезон като целта ни е да засадим над 80 хил. фиданки. Вече сме засадили над 100 хил. дървета. Отделно засаждаме дървета в града – в паркове, по улици и булеварди, в училища и детски градини.

С цел осигуряване на алтернативни източници на енергия разработваме проекти за възобновяеми енергийни източници" – посочи Фандъкова. София работи по проекти за въвеждане на ВЕИ в общински сгради, продължава и безплатната подмяна на стари печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление, като вече над 8000 домакинства са заявили желание.

Климатичните промени изискват сериозна работа по превенция. През октомври в Черна гора ще се проведе учение по международен проект за реакция при земетресения. В него участват аварийни екипи на Столична община заедно с още шест държави. За реализацията на проекта кметът Фандъкова благодари на президента на България г-н Румен Радев и посланика на България в Черна гора Н. Пр. г-жа Плугчиева.

На форума присъстваха също и кметът на Любляна Зоран Янкович, заместник-кметът на Прищина Албан Зогай, Н. Пр. г-жа Плугчиева – посланик на България в Черна гора и посланиците на държавите от региона.

Участниците изразиха респект към работата на кмета Фандъкова за столицата София, която по своите мащаби се равнява на цяла Черна гора. Изключително важно в работата за градовете е включването на гражданите и местните общности, което София е направила през последните години. Мнението на местните лидери е, че това е много важно особено по време на кризи, когато хората се нуждаят от стабилност в лицето на институциите и особено на местните власти.
По-късно кметът на София Фандъкова проведе среща с кмета на  Подгорица Иван Вукович в присъствието на Н. Пр. посланика на България г-жа Плугчиева. 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

23.09.2022