Йорданка Фандъкова: Амбицирани сме да продължим и след 2018 г. инициативата "София - Европейска столица на спорта"

Столична община предвижда увеличаване на средствата за спортни клубовете и детските школи през 2018 г.

„Инициатива „София – Европейска столица на спорта“ обединява огромна положителна енергия, увлича много хора и институции, а това ни амбицира да продължим и след 2018 г. Много важно е, че създаваме устойчив спортен модел, който да остане в полза на столичани,“ това заяви на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова в ИнфоЦентър София 2018.
„Вярвам, че всички заедно ще направим едно достойно представяне на България и на нашия град през следващата година, която е кулминационна в проекта София – Европейска столица на спорта“. През последните години градът бе домакин на над 20 градски първенства и общо над 200 спортни събития. Почти всяка детски градина и всяко училище имат поне по един спортен празник, много организации и институции – също. Столична община подпомага тези дейности. Благодаря на екипа на „София – Европейска столица на спорта“, извършил през последните две години мащабна дейност.
Повече от 730 000 души се включиха в активностите на инициативата като участници, гости и зрители. Изграден бе интернет Навигатор „Искам да спортувам“, който е в помощ на хората къде, кога и как да спортуват. По отношение на инвестициите през последните години в детски градини изградихме 70 физкултурни салона и 14 басейна, а в училищата бяха построени 10 спортни зали и физкултурни салони. Предстои изграждането на спортна площадка в двора на училището в Марчаево и довършване на салона на 149 училище в Овча купел, посочи също Фандъкова.
Разширяват се с физкултурни салони сградите на Първа английска езикова и Девета френска езикови гимназии. Подобни инфраструктурни проекти са предвидени в още 5 училища, заяви още Фандъкова.
Кметът на София посочи, че вече е разработен проект за типови спортни зали, които да се изграждат в училищата и да поемат нуждата от спортна база по райони. „В зависимост от стойността вярвам, че ще можем още следваща година да изградим няколко подобни зали в дворове на училищата, които пожелаят. Продължаваме изграждането и на нови велоалеи в града.
Тази година това ще стане с разширението на бул. „Монтевидео“, по ул.“Г.С.Раковски“ и при ремонта на бул. „Кн.Ал.Дондуков“.

За 2018 г. Столична община планира да увеличи двойно средствата за подпомагане на софийските кубове и те ще бъдат в размер на 800 000 лв. Както е известно, през 2016 г. бе стартирана Програма за подпомагане на столичните клубове с директно финансиране и в продължение на две години досега то бе на стойност 400 000 лв.

„Преди 3 години тази идея ни изглеждаше много екстравагантна, но решихме да опитаме с помощта на евродепутата Андрей Ковачев и г-жа Фандъкова. Започнахме от нулата с нещо, което да се превърне в програма, в устойчиво развитие. Смисълът е насърчаване на масовия спорт в рамките на града, осигуряване на възможности за физическа активност на малки и големи, на всички социални групи,“ каза в изказването си Елен Герджиков, председател на СОС и на Фондация „София – Европейска столица на спорта".
Той изтъкна трите основни направления в дейността на Фондацията:
информационно, организационно и инвестиционно. Те следват най-важните принципи и приоритети в инициативите „Европейски столици на спорта“:
  - повече информираност на хората къде, кога, защо и как могат да спортуват;
  - повече организирани прояви, в които да се включват столичани и гостите на София;
  - повече опции като места (площадки, зали, басейни, игрища, стадиони и др.), където всеки може да води активен начин на живот.
„Специално внимание бе насочено към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 10 прояви в планината са предвидени за 2017 г. и 15 за 2018 г. – това е близо една пета от Календара на София2018,“ каза още Герджиков и добави, че досега са получени над 40 референции от федерации, клубове, НПО-та и др. с положително отношение за работата на Фондацията и желание дейността й да продължи и след 2018 г.
Създадохме модел, който трябва да продължи да съществува и да се развива с помощта на клубовете, на дружествата, на институциите и на самите хора. Искаме да запазим този модел и след 2018 г. и да можем заедно предоставим на всеки нови и нови възможности за един активен и здравословен начин на живот,“ каза също Герджиков.
Програмата на „София – Европейска столица на спорта“ за 2018 г. бе накратко представена с Презентация от Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“. Той изтъкна многообразието от активности и събития, предвидени следващата година.
Илиев говори и за благотворителната кауза в проекта. “Наш приоритет е многообразието на прояви и участници в тях, като обхващаме всички възрастови и социални групи: активности за малки деца, ученици, студенти, хората от третата възраст, за хората в неравностойно положение, за деца на бежанци, за социално слаби и деца в риск,“ каза още Илиев.
Генералният секретар на БОК Белчо Горанов разказа за партньорството, което се осъществява между БОК и София2018 и покани столичани във вторник, 4 юли, от 19 ч. на Моста на влюбените до НДК на откриването на Фото изложбата „Спортът е за всички", която се осъществява съвместно от двете организации.

Следващата голяма проява на София Европейска столица на спорта е на 9 юли, когато край х. Момина скала на Витоша предстои спортният празник Витоша Летен Фест.
--------
Още много снимки, новини и видео ще намерите в сайта www.sofia2018.bg, както и във Facebook страницатаSofia 2018 - Европейска столица на спорта. 

30.06.2017