Интернет Wi-Fi зони са изградени в три парка на София

Проектът е реализиран от Столичната община и А1

 

"Като част от стратегията за дигитална трансформация на София на кмета Фандъкова реализираме редица проекти за превръщането на столицата в по-умен град. От ключово значение за това е свързаността. Изградихме четири нови Wi-Fi зони с интернет за гражданите и гостите на София в три от най-посещаваните паркове на града." Това съобщи днес зам.-кметът на Столична община по направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие'' Генчо Керезов.

Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“. Другите локации, в които посетителите могат да ползват свободно Wi-Fi, са "Борисовата градина" и "Докторската градина".

Чрез изградените станции се осигурява безплатен интернет за софиянци и гостите на столицата. Осигуряваме непрекъснатост на интернет връзката, която надгражда предходния проект WiFi4EU. Проектът е дело на Столична община съвместно с А1.

Проектът включва също и специална начална страница, която ще се зарежда на всеки смартфон при използване на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за предстоящи събития от културния и спортния живот на града. В основата на проекта е технологичната услуга А1 Smart Net, която осигурява безжичен достъп до интернет и позволява създаването на специална начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В информационната страница потребителите на безплатните Wi-Fi зони могат да филтрират анонсите по локация, период и категория – музика, кино, театър, изкуство, спорт и др.

"Достъпът до Wi-Fi в парковете на София е един алтернативен начин за работа на открито. Новата реалност на офиси в домашни условия вече има алтернатива в София – сред природата. Всичко това е добра превенция срещу предизвикателствата пред здравето на хората, – посочи също Керезов. – Подобна е практиката в умните градове по света" – каза също Керезов. Той даде пример с Южна Корея.

На А1 Smart Net са базирани и изградените в столицата 22 точки за безжичен достъп по инициативата на Столична община, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния публичен достъп до безжичен интернет. Те осигуряват безплатен Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в района от улица „Витошка“ (църквата „Св. Неделя“) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са използвани общо 40 устройства за осигуряване на свободен достъп до интернет за гражданите. Те са специално разработени за употреба в открити пространства и са устойчиви на прах, влага, удар и вибрации. Технологията позволява от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя едновременно при висока натовареност на потребление на интернет.

В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е поставена и иновативна Wi-Fi пейка, със специално соларно зареждане. Пейката ще предоставя възможност на гражданите и гостите на София да заредят смартфона си и да използват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа на открито в близост до пейката.

Проектът е реализиран от специализираната в проектиране на умни продукти за градска среда италианска компания Vinto Urban и компанията за метални решения MBM Metalworks. Vinto Urban планира да открие развоен център в София по инициатива на Столичната община и Българската агенция за инвестиции, част от дългосрочната политика на Столичната община за привличане на високотехнологични компании и решения в града.

 

 

05.10.2022