Инициативата „Европейска столица на спорта” бе представена в Софийския университет

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на  София 2018 представиха днес пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ инициативата „София – Европейска столица на спорта“. Презентацията премина при голям интерес, на състоялото се в Аулата събитие присъстваха проф. Даниела Дашева – министър на младежта и спорта, проф. дфн Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет, студенти, преподаватели, общински съветници, хора на изкуствата и науката, общественици, представители на водещите медии.  

„София, един от най-древните и красиви градове на континента, ще бъде европейска столица на спорта през 2018 година под мотото „Обичам спорта, обичам София“. За нас, управата на града, титлата „Европейска столица на спорта“ не е просто награда, а кауза. Ние не гледаме към 2018 само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта, искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи. С тази мисъл започнахме работа през 2015 г., през настоящата и следващите години ще надграждаме, като приоритетно инвестираме в спортна инфраструктура и разнообразен и богат спортен календар. Ремонтираме и изграждаме спортни салони и зали в училища и детски градини, създаваме условия за спорт на открито, работим за по-пълноценното използване на планината Витоша, която е буквално в града ни. За последната година Общината отдели за спорт общо над 7 млн. лв., стартирахме специална програма за подпомагане на столичните клубове с 400 000 лв. В календара за 2017 г. са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече. Организираме прояви, насочени към младежите в градската среда, към хората от третата възраст, към децата в риск, хората в неравностойно положение. Но, най-важното е какво ще остане и ще продължи да се случва след 2018-а. Искаме спортът да стане мода и начин на живот в София“, заяви в изказването си Елен Герджиков, който подчерта двете програми – за доброволчество и за благотворителност, съпътстващи дейността на София 2018.

В изказването си министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева изтъкна значението на подобни инициативи. „Инициативата „Европейска столица на спорта“ е сериозен ангажимент на Столичната община към спорта и по-специално към масовия спорт. Този проект работи в полза на бъдещите поколения, на децата, които са богатството на страната“, каза още Дашева.

В краткото си приветствие ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изтъкна значението на подобни инициативи и декларира готовността на най-старото и авторитетно висше учебно заведение у нас да подпомага множеството активности за един по-активен и здравословен начин на живот на младите хора.

Връчени бяха три специални награди „За заслуги към спорта, Софийския университет и София“. Първи носители на отличията станаха олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, преподавателят от Департамента по спорт към СУ и медалист от световни първенства по ледено катерене Тихомир Димитров и многократната призьорка от първенствата по ски-алпийски дисциплини Вера Асенова.

Пред присъстващите бе демонстриран уеб навигатор „Искам да спортувам“, който е търсачка за спорт в столицата и е част от сайта на инициативата www.sofia2018.bg. „Навигаторът обединява информация за спортните обекти, клубове и федерации, плюс основните събитията на инициативата и общината. Специално е наблегнато на училищната спортна база, като търсенето е по ключова дума, обекти, клубове, календар и карта“, изтъкна Тодор Шабански, медиен координатор на „София – Европейска столица на спорта 2018“.

Анатоли Илиев, секретар на организационния комитет на София 2018 и член на ИБ на ACES EUROPA, говори подробно за проекта и анонсира програмата от събития за 2018 година. Татяна Георгиева, председател на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към Столичния общински съвет, представи най-новите програми и инициативи на Общината в спорта, а Мила Андреева, изпълнителен директор на София 2018, информира за международната дейност по проекта и тенденциите за развитието на спорта в Европа.

Представянето в Софийския университет завърши с клипа София 2018, който бе излъчен в Европарламента по време на годишната среща на ACES Europe в Брюксел.

29.03.2017