Хиляди изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко под егидата на София – евростолица на спорта

Над 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на живот изкачиха днес Черни връх по стъпките на Алеко Константинов. Няколкото мащабни събития бяха под егидата на София – европейска столица на спорта.  На витошкия първенец БТС отбеляза с национален туристически събор 123-годишнината от организираното туристическо движение в България. По дългогодишна традиция в последната неделя на август хиляди туристи от цялата страна се събират на Витоша, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас. Сега по два лъча, от хижа „Алеко” и от „Златните мостове”, туристи и любители на планината от цялата страна изкачиха витошкия първенец и поднесоха цветя на барелефа на Алеко Константинов.

На върха, на 2290 м надморска височина, се събраха представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

По дългия 18 км маршрут от центъра на града до върха с денивелация 1734 метра най-бърз бе Александър Спасов, който преди два месеца триумфира и в обиколката на Витоша, известна като Витоша 100. Той изкачи върха за 1.57:01 ч. следван от Димитър Русав 1.58:27, трети остана Гено Увардов с 1.58:57, а четвърти и първи от ветераните се нареди шампионът от първата обиколка преди 12 години Бойко Златанов. При жените победителка сега е Мая Недялкова с 2.04:01 ч., пред Девора Аврамова 2.09:02, трета е Елена Димитрова 2.15:44 ч. Рекордът на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. оцеля, той бе поставен през 2015 г. от Шабан Мустафа, а върховото постижение при жените от 1 ч., 54 мин.

и 30 сек., регистрирано от Милка Михайлова през 2011 г., също остана непокътнато.

По инициатива на София – евростолица на спорта тази година бе въведен и кратък маршрут от 4 км със старт пред хотел "Морени" и финал на Черни връх. Участниците в него ползваха безплатните автобуси от центъра на града до старта. Победител в дебютното издание стана Кристиян Стоянов, който преди дни спечели злато на Европейското първенство за параатлети в бягането на 1500 м.

27.08.2018