Фандъкова: Завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено

"Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост средствата за строителството на двата нови участъка на метрото са намалени, беше сред темите на разговорите ми в последните дни с министър-председателя г-н Петков и вицепремиера г-н Асен Василев. Заложените 360 млн. лв. за разширенията през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв. Редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“. Това информира чрез своя фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите на кмета „Категоричната ми позиция, която защитих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено и се очаква от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти, метрото е напълно готово да стартира. Строителството на първия участък започва през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат завършени до 2026 г., която е последната година за инвестиране на средствата от Плана.“

„Пред мен г-н Петков и г-н Василев заявиха, че подкрепят строителството и на двата нови участъка. Те приеха тезата ми, че строителството на метрото в София не трябва да спира“ – посочи също кметът. Затова по искане на Фандъкова министър-председателят и вицепремиерът са поели ангажимент да осигурят от държавния бюджет съфинансирането, което евентуално ще бъде намалено от предвиденото в Плана.

„Очаквам Министерски съвет да гарантира това обещание със свое решение, за да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започваме, ще бъде довършено. Общият размер на средствата, които са нужни за изграждането на 9-те нови километра, е 769 млн. лв. – от тях 53%, почти 410 млн. лв., се осигуряват от бюджета на Столична община, а 360 млн. лв. са заложените в Плана“ – информира също кметът Фандъкова. 

11.02.2022