Фандъкова: За пет работни дни в ДКЦ са прегледани 1588 души

"Общо 2026 са болните с COVID, които са хоспитализирани в София тази сутрин, от тях 238 са на интензивно лечение. За 24 часа броят на хоспитализираните се увеличи с 58 пациенти, а от началото на седмицата ръстът е 263. Това е показателят, който следим най-внимателно, защото целта ни е всеки, които се нуждае от болнично лечение, да може да го получи." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

За да намалим натиска към болниците и да осигурим прегледи на граждани със симптоми, разкрихме специализираните ковид кабинети в общинските Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ).

До момента, за 5 работни дни, в общо девет ДКЦ-та са прегледани 1588 души, 1528 са тествани с антигенни тестове, 453 от тях са положителни. От днес отвори специализиран кабинет и в 24-то ДКЦ, а утре – и в 25. ДКЦ. Така общо 11 ДКЦ-та ще работят с разкрити ковид кабинети.

Във връзка с приближаващите празници през декември, на първо място 8 декември, започва да се говори за отслабване на мерките. По думите на Фандъкова „категоричната ми позиция е, че отслабване на мерките в София по никакъв начин не трябва да има.“

Кметът на София посочи също, че "се обсъждат различни варианти единствено за обучението на учениците, но и при тях не можем да си позволим да върнем всички ученици в клас. До 27 ноември учениците от 6. до 12. клас в София учат онлайн. В момента проучваме и мнението на училищните директори. В началото на следващата седмица в Софийския оперативен щаб ще вземем решение как да продължи обучението в София."
 

 

19.11.2020