Фандъкова: За да продължим промените на градовете ни, имаме нужда от обединени усилия и промени в законодателството

Докъде стигат резултатите от управление на един град, зависи откъде си тръгнал. За да продължим да променяме нашите градове, имаме нужда и от промени в законодателството. Една от най-приоритетните задачи е работата за подобряване качеството на въздуха. Това каза кметът Йорданка Фандъкова в рамките на встъпителен форум на НСОРБ за новия мандат на местните власти.

Кметът на София поздрави участниците във форума и каза, че от кметовете на общините се очаква да решат всички проблеми на хората и да ги поставят пред институциите.

"Единният глас на общините се чува в Народното събрание" – каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на форума. Тя изтъкна, че всички парламентарни комисии търсят позицията на НСОРБ по законопроектите, които се отнасят до дейността на общините.

По думите на Фандъкова „Спечеленото доверие означава огромна отговорност.“ Тя посочи, че "всяка община има специфични проблеми, но има и теми, които ни обединяват. София има своите специфики и доста често те са различни от тези на останалите общини. София фокусира проблемите, които се виждат от всички, а решенията изискват обща подкрепа" – посочи кметът на столицата. Тя подчерта, че "спешната задача пред всички сега е защитата на бюджетите на общините. За да продължим промените на градовете ни, имаме нужда от обединени усилия и промени в законодателството" – каза Фандъкова.

Фандъкова посочи приоритетните законодателни инициативи на Столичната община като акцентира на последната инициатива от вчера във връзка с подобряването на качеството на въздуха. "Обърнах се към НС и вчера беше внесено предложението за инкриминиране на нерегламентираното горене на отпадъци, защото то е опасно за живота на хората" – посочи Фандъкова.

"По мое предложение, МОСВ започна работа по въвеждане на стандартите за дърва и въглища, а министерството на транспорта разработва стикерите, които ще се предоставят при годишните технически прегледи отново вследствие на инициатива на Столичната община. Стикерът ще съдържа информация за реалното състояние на очистващата система на всеки автомобил, като това ще даде възможност в дни с превишение да се контролира замърсяването."

Фандъкова припомни и предложенията на Столичната община за промяна на Закона за устройства на територията за премахване на възможността за строителство на жилищни сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартаметни хотели. Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради.

11.12.2019