Фандъкова: За цялостно преизграждане на етернитови детски градини сме инвестирали над 20 млн. лева

"Досега за цялостното преизграждане на 15 етернитови детски градини сме инвестирали над 20 млн. лева. Тази година в бюджета заложихме строителството на 12 детски градини.

Детска градина № 36 в район „Искър“ е една от 18-те етернитови сгради на градини, които заварих. До момента 15 от тях преизградихме или са в процес на реконструкция. Подготвят се и процедурите за останалите три." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на Детска градина № 36 „Пеперуда“ в район „Искър“.

На проверката присъства и зам.-кметът по направление „Обществено строителство“ инж. Цветан Божинов, както и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

"Детските градини с етернитови панели са строени в София основно през 70-те години. Заради рискове за здравето, които крият етернитовите панели, разработихме програма за поетапната им подмяна. И наред със строителството на нови сгради на детски градини инвестираме и в цялостното преизграждане на етернитовите сгради, както и на още 20 сгради, които през 2006-а бяха с предписания за затваряне от пожарната" – каза също кметът Фандъкова.

Строителството на 36. ДГ "Пеперуда" ще завърши до края на юли. Изпълняват се изцяло нови помещения, санитарни възли за 10 групи и физкултурен салон, ще бъдат обновени дворът и изградени детски площадки.

През последните години в строителство и ремонти на детски градини и училища в район “Искър“ са инвестирани 12 млн. лева, като миналата година е реконструирана още една етернитова детска градина. По думите на кмета Фандъкова "тази година в бюджета заложихме строителството на 12 нови детски градини, заедно с 2 детски ясли и 4 училища. Подадох и заявка за инвестиции по програмата на правителството за изграждане на детски градини."

 

Фотограф: Аделина Ангелова

21.02.2020