Фандъкова: Втора градска болница разполага с високотехнологична система за телемедицина

„От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с Медицинския център на „Сити Клиник“, откъдето при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети лечебното заведение заедно с проф. Иво Петров. Реализирането на пилотния проект във Втора градска болница е благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози е и общински съветник.

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и бяха закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи. По думите на кмета Фандъкова: „В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.”

Високотехнологичните уреди следят 8 жизнени показателя в реално време: пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи. Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно:

Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той;

✔ Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване;

✔ И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал.

Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи.

Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

Кметът Фандъкова благодари на Ивайло Дачов, управляващ съдружник в Checkpoint cardio, и Ружица Гугуловска, които обучиха екипа на Втора градска болница за работа със системата.

 

27.03.2020