Фандъкова: Връщаме 12 дка на "Борисова градина" за обществено ползване

 

"Благодарение на общите ни усилия с главния архитект Здравко Здравков и кмета на район „Сердика“ Трайчо Трайков приобщаваме 12 000 кв. м, намиращи се до къпалнята „Мария-Луиза“, към "Борисовата градина". Това стана възможно след направения правен анализ, който възложих за установяване на собствеността." Това каза кметът на София Фандъкова при започването на демонтажа на металната ограда на терена. "Теренът вече е актуван като публична общинска собственост, което гарантира запазването му зa публични нужди" – подчерта още кметът на София.  

"След премахване на оградата ще се направи оглед на растителността и тези 12 декара ще се почистят от екипите на „Паркове и градини“, за да може да се ползват от столичани. През октомври ще бъде разчистен и теренът на Веселото село от незаконните постройки и той също ще бъде върнат на "Борисовата градина" – каза още Фандъкова.

"Нашата цел е чрез подробния устройствен план на "Борисовата градина" да се опази паркът и да няма ново застрояване" – посочи кметът Фандъкова.  

Във връзка с възстановяването на къпалнята „Мария-Луиза“ главният архитект на София Здравко Здравков посочи, че първата задача, която е поставена на инвеститорите, е да възстановят строителните книжа на къпалнята „Мария-Луиза“, за да се търси максимално запазване на първоначалния образ.

 

30.09.2022