Фандъкова: В Общинската болница "Св. София" в последните години са инвестирани 2,5 млн. лв.

"Общинската първа АГ болница „Света София“ е с новоремонтирано отделение по хирургия на млечната жлеза. За последните години в една от двете общински АГ болници са инвестирани близо 2.5 млн. лева и отделно още един милион лева са привлечени по програми. Направена е цялостна реконструкция на три отделения – родилните зали, неонатологичното отделение и отделението за млечната жлеза. При последните две ръководства Първа АГ болница постига много добри финансови резултати и сама успява да инвестира в оборудване и подкрепа за своите кадри." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети лечебното заведение на Бабин ден – 21 януари.

Кметът Фандъкова поздрави с празника на всички акушер-гинеколози и акушерки.

На събитието присъстваха и: зам-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на комисията по здравеопазване д-р Веселин Милев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ Моника Чеус.

Кметът Фандъкова посочи, че ще предложи включването в програмата за стипендии и на специалност за акушерки.

Общо 4758 са бебетата, родени през 2018 г. в двете общински АГ болници – "Св. София" и "Шейново", които са сред най-добрите в страната.

9 са родените бебета благодарение на Общинската програма за инвитро и програмата продължава" – каза също кметът на София.

"В бюджета за 2019 г. сме заложили близо 21 млн. лв. за здравеопазване – с 10 млн. лв. дофинансираме дейности, които не се покриват от касата, 6 млн. лв. са отделени за инвестиции в оборудване и ремонти на болниците и ДКЦ-ата и 5 млн. са за строителството на две нови детски ясли" – каза Фандъкова.

Над 1,1 млн. лв. инвестирахме в нова медицинска апаратура и ремонти в болница „Шейново“, а тази година предстои цялостно саниране на сградата.

И през тази година ще продължат скрининговите изследвания за рак на млечната жлеза и на щитовидната жлеза.

21.01.2019