Фандъкова: София е развойна дестинация включително за масови продукти

 

Кметът Йорданка Фандъкова присъства на представянето на нов за света технологичен продукт за автомобили, дело на български инженери.

Технологичната компания „Вистеон Електроникс България“ днес представи уникален за света продукт, разработен в България и внедрен в новото поколение Peugeot 208. Системата 3D i-Cockpit е първият истински триизмерен клъстер в автомобили серийно производство.

В екипа на компанията работят над 1 000 инженери. Те създават иновативни продукти за електрониката на почти всички автомобилни производители.

"Технологичното производство е перспективата за икономическото развитие с висока добавена стойност. След бързото развитие на IT сектора в София, който създаде хиляди работни места и върна много образовани хора в града ни.

София е развойна дестинация включително за масови продукти. За нашия град вашата дейност е изключително важна." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на продукта в присъствието и на министър-председателя Бойко Борисов.

Производството в София увеличава номиналната си добавена стойност след поредица от инвестиции в нови производствени инсталации и съществуващи такива в сферата на частите за коли, както и други производства.

Фандъкова посочи, че "факторите, по които ще продължим да работим за развитие, са три – по-добра среда, административното обслужвани и образованието.

По отношение на средата – изпълняваме конкретни инфраструктурни проекти като обсъждаме и тестова писта, която да е близо до София. Силно амбицирани сме за промяна на административното обслужване – повече електронни услуги, по-бързо и прозрачно обслужване на гражданите и бизнеса. Образованието е ключът към успеха и на града, и на компаниите. С изпълнителния директор на „Вистеон“ г-н Иван Михайлов говорихме за нуждата от нова специалност „Автомобилна електроника“ в Техническия и други университети."

Премиерът отчете, че темповете, с които се развива автомобилният сектор у нас, са много добри и даде за пример новооткритите заводи за производство на автомобилни части и софтуер в Пловдив, Димитровград и Русе. Министър-председателят Борисов изтъкна и необходимостта от съвместната работа с университетите, за да има достатъчно квалифицирани инженери.

„Вистеон Електроникс“ е водещият световен автомобилен доставчик на дигитални инструментални клъстери. Развойният център на „Вистеон Електроникс“ в София е най-големият за компанията в света. В него работят над 800 инженери, които разработват високотехнологичен софтуер с технологии за автомобилите на утрешния ден.

 

03.12.2019