Фандъкова: Създаваме нова Програма „София избира“ за реализация на проекти, предложени от гражданите

Проектите, които получат най-много гласове, ще бъдат заложени за изпълнение в Инвестиционната програма на Столична община за 2021 г.

"Създаваме нова Програма за реализация на проекти, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Програмата „София избира“ има за цел да насърчи прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета. В Бюджет 2021 отделяме 1,5 млн. лв. за Програмата „София избира“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представяне на Програмата днес заедно със заместник-кметовете по финанси и дигитализация Дончо Барбалов и Генчо Керезов.

Правилата на програмата:

✅ От днес, 2 октомври, до 25 октомври могат да се изпращат идеи и предложения на адрес sofia.izbira@sofia.bg. Нужно е да бъдат изпратени описание на идеята и приблизителната стойност за реализация ѝ.

✅ От 26 до 31 октомври всички получени идейни предложения ще бъдат разгледани от експерти на общината. Критериите, на които трябва да отговарят предложенията, са да могат да се реализират в рамките на следващата година и да са в рамките на бюджета от 1,5 млн. лв.

✅ От 1 до 30 ноември ще можете да гласувате за всеки проект.

Кметът Фандъкова посочи също, че проектите, които получат най-много гласове, ще бъдат заложени за изпълнение в Инвестиционната програма на Столична община за 2021 г.

Колко проекта ще бъдат изпълнени зависи от резултатите от гласуването – ако на първо място е проект с бюджет 1,5 млн. лв, ще бъде реализиран само той, ако общата стойност на първите 3 проекта е 1,5 млн. лв., ще бъдат реализирани и трите.

Кметът представи и няколко примера за такива проекти, които Столична община е получила в последната година:

 

Изгледна площадка и кът за отдих на Копитото – предложен от  Природен парк „Витоша“.

 

 

 

 

 

Детска площадка, посветена на видовете изкуства, в „Младост“ на един от терените, който е получен от държавата за изграждане на парк – предложение на един млад възпитаник на Консерваторията.

 

 

 

 

Скейтпарк в Северен парк – по идея на Федерацията по скейтборд.

 

 

 

 

 

Възстановяване на ул. „Будапеща“ от ул. „Московска“ до бул. „Дондуков“ с изграждане на асансьор и тераса за наблюдение – предложение на група архитекти.

 

 

 

 

По настояване на кмета Фандъкова за последните 10 години са разработени 7 програми на Столична община за финансиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лв.

Това са Програма „Култура“, „Европа“, „Младежки дейности и спорт“, „Детско-юношески спорт“, „Зелена София“ и „Социални иновации“. "При тези програми предложенията идват от гражданите и различни неправителствени и професионални организации, а класирането се извършва от експертни комисии в общината. В новата програма и предложенията и класиранията ще идват от гражданите, а реализацията ще бъде от общината" – каза също Фандъкова.

05.10.2020