Фандъкова: Ролята на кметовете на райони е ключова при изпълнение на програмата за ремонт на тротоари

"Ролята на районните кметове за поддържане на инфраструктурата е огромна. Днес проверих работата по изграждане на нов тротоар на ул. “Цар Симеон“ в район „Илинден“, където районният кмет е взел решение и със средствата, които отпускаме за ремонти и поддръжка, е започнал изграждане на нов тротоар и осигурява пешеходна свързаност. Когато районният кмет има ясен план и успява да вложи целенасочено отпуснатите средства, се постига ефект за инфраструктурата и пешеходното движение в целия квартал. Този обект е модел за принципа на работа във връзка с новата програма на Столична община за ремонт на тротоари, която Столичният общински съвет одобри."

Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на изпълнението на тротоара в район „Илинден“.

Ул. „Цар Симеон“ е една от важните за квартала улици, тя свързва три училища, болница, детска градина и парк „Св. Троица“, а на нея са разположени и спирки на градския транспорт и осъществява връзка с метростанция.

В момента се извършва цялостен ремонт на тротоара на ул. “Цар Симеон“ в участък от ул. “Хайдут Сидер“ до ул. “Лейди Стратфорд“. Изцяло се демонтира старата настилка и се прави нова от унипаваж. Зелените ивици до тротоара и пътното платно се запазват, като там, където е възможно се обособяват нови зелени площи.

Предстои да започне и работа по втори етап от ул. “Зографски манастир“ до ул. “Хайдут Сидер“.

Средствата, осигурени от Столична община, за първи етап са около 200 000 лв., а за втори етап – 140 000 лв.

"При старта на програмата за тротоари районът има готовност да започне ремонт и на тротоара на бул. “Константин Величков“ от бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“, както и за ул. “Чавдарица“ от ул. “Цар Симеон“ до ул.“Коньовица“, участъци от ул. “Пиротска“ и ул. “Иван Хаджиенев“ – заяви кметът на „Илинден“ Иван Божилов.

"С новата ни програма за ремонт на тротоари целим да изградим и обновим тротоари във всички райони, като заедно с кметовете на райони да създадем планове за работа. Ролята на кметовете на райони е ключова при изпълнение на програмата" – посочи кметът Фандъкова.

Кметът Фандъкова провери и ремонта на „Центъра на временно настаняване „Свата София" на територията на кв. “Захарна фабрика“ в район „Илинден“, който се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Извършва се реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата, както и обновяване на ВиК и ел. инсталации.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

20.06.2022