Фандъкова: "Профилактиката и превенцията срещу значими заболявания е моя кауза"

"Профилактиката и превенцията срещу значими заболявания е моя лична кауза. Столичната община подкрепя и работи по пет скрининг програми за значими обществени заболявания." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на Годишна научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология.

"Поздравявам организаторите за включените важни теми в програмата на конференцията, които са свързани с новостите в областта на медицинската онкология. Привличането на експертния потенциал в областта е в името на една основна цел – спасените човешки животи" – посочи също кметът Фандъкова.

Българската асоциация по медицинска онкология провежда VII Годишна конференция в НДК. Нейн председател от скоро е младата д-р Мила Петрова, а досега дейността се ръководеше от проф. д-р Константа Тимчева.

"За мен като кмет работата в сферата на общинското здравеопазване е изключително важна. Ежегодно общината финансира между 8 и 10 млн. лева за дейности, които не са включени по Здравна каса. Инвестираме и в обновяване на болници и ново медицинско оборудване.

През последните години сме организирали заедно с общински и държавни болници пет скринингови програми за възрастни. Те са: скрининг на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на простата при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомната болест. Досега за рак на млечната жлеза са прегледани около 19 000 жени, за щитовидната жлеза – над 1 100, за рак на простата – 1 817, а за белите дробове – 376. В инициативата за миомната болест участваха повече от 340 жени.

Всички тези инициативи показват правилния модел по отношение на превенция, профилактика и лечение на широкоразпространени заболявания.

София все по-често е място на световни срещи и форуми, сред тях и в сферата на медицината. През последните години с темпото на работа, което наложихме, София е на водещо място в страната, както и в международни класации, по отношение на заетост, инфраструктурна обезпеченост, качество на живот, добро образование, успешен бизнес. Това развива икономиката и е важно за града ни" – посочи кметът на София.

14.06.2019