Фандъкова: Продължаваме инвестициите в общинското здравеопазване

 

С ново оборудване са Клиничната лаборатория и Отделението по физиотерапия на 11. ДКЦ

 

"Инвестициите в общинското здравеопазване са важни както за болниците, така и в ДКЦ-та. И тази година в проекта за бюджет сме заложили 10,5 млн. лв., с които ще дофинансираме общинските болници за дейности извън тези по каса. Тези средства са изключително необходими за тях, особено при нарастващите сметки.

С ново оборудване са Клиничната лаборатория и Отделението по физиотерапия на 11. ДКЦ. Две общински ДКЦ-а и една общинска болница работят за монтиране на соларни инсталации, с които да намалят сметките си за ток и отопление." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в 11. ДКЦ, където е направено обновяване на Физиотерапията и Клиничната лаборатория. Кметът провери обекта заедно със заместник-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

"В 11. ДКЦ преди години започнахме с инвестиции за ремонт на покрива и енергийна ефективност на сградата. След това самата поликлиника със собствени средства закупи ново оборудване и извърши обновяване на Физиотерапията, Рехабилитация и за Клиничната лаборатория. Очакваме болничните заведения добре да управляват финансите си" – посочи също кметът.

Новото оборудване за Лабораторията се състои от автоматични анализатори за клинична химия, имунология, хормонални анализи, хемостаза. Закупени са и микроскоп и термостат.

В Отделението за рехабилитация са осигурени редица специализирани апарати за магнитотерапия, високочестотна терапия, апарат за ултразвукова терапия с възможност за електротерапия, лазертерапия, вакуумтерапия, апарат за компресор терапия и лимфодренаж.

"Отделението по физиотерапия и рехабилитация, което се намира на бул. "Стамболийски" 127, е основно ремонтирано, а закупените многофункционални апарати са от последно поколение. Съвременните апарати в Лабораторията, която се намира в основната сграда на ДКЦ № 11 дават възможност за извършване на пълната гама изследвания, вкл. хематологични, биохимични, хормонални показатели, кръвосъсирване и др." – заяви управителят на здравното заведение Таня Евтимова. Модерната апаратура осигурява висока аналитична надеждност на резултатите, които са важни за поставянето на точна диагноза и оценка на ефекта от лечение.

 

 

23.03.2022